Vészesen közeleg május első vasárnapja, vagyis kicsit kevesebb mint egy hét, és itt az anyák napja. Tudod már, hogy mivel fogod meglepni édesanyádat? Ha nem, akkor most segítünk, hogy jól, vagyis inkább a jót válaszd.

Az anyák napi ajándék akkor az igazi, ha saját kezűleg készíted el. Erre azonban idő hiányában már nem mindenkinek lesz lehetősége. Ha te is a mindent az utolsó pillanatra hagyók táborát erősíted, ideje, hogy beszerezd azokat a dolgokat, finomságokat, amikre tudod, hogy a mamád vágyik. Fontos azonban, hogy a nagy sietségben odafigyelj az összetevőkre is.

Forrás: Dreamstime

A csokival nem lehet mellélőni?

Egy doboz a kedvenc pralinéjából, és a legtöbb anyuka azonnal elolvad. Nem szerencsés azonban, ha a szereteted mértékét az édesség mennyiségével akarod kifejezni. Na, nem azért, mert csokimérgezést okoznál, hanem mert minden esetben oda kell figyelned az édesanyád egészségére. Főleg, ha már az idősebb generációba tartozik, vagy ha tudomásod van róla, hogy cukorbetegséggel, gluténérzékenységgel, eseteleg refluxszal küzd. (Utóbbiaknak ugyanis egyáltalán nem ajánlott a csokifogyasztás.)

A csokoládé az előnyös tulajdonságait legfőképpen a kakaónak köszönheti. Éppen ezért a csokifogyasztás kedvező hatásai a 70-75%-os kakaótartalmú étcsokoládé esetén érvényesülnek igazán. Érdemes erre figyelni a vásárláskor, és legalább az ünnepek idején jobban odafigyelni a minőségre. A szakértők azonban nem javasolják, hogy akár a jó minőségű étekből is naponta 50 grammnál többet fogyasszunk, annak ugyanis már nem csak pozitív hatásai lehetnek.

Forrás: Dreamstime
!
A túlzott csoki- és cukorfogyasztás legismertebb veszélyei között szerepel a túlsúly, a fogszuvasodás és a cukorbetegség kialakulása, vagyis ezeket a tényezőket mind szem előtt kell tartani.

A csokoládéhoz számos legenda és néhány újabb keletű tévhit is kapcsolódik. Míg sokan az elhízás egyik fő felelősét látják benne, mások a magas antioxidáns-tartalma miatt a vörösborhoz hasonlítják. Antal Emese dietetikus-szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint például a csokoládé helyet kaphat a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban, és mértékkel fogyasztva valóban lehetnek pozitív hatásai az egészségre.

"A kutatók eredményei figyelemre méltóak, és ezek alapján kijelenthetjük, hogy a jó minőségű csokoládé és a vele készült élelmiszerek a kiegyensúlyozott étrend részei lehetnek. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy a csokoládé energiatartalma elég magas, nagyjából 54 kcal (227 kJ) van 10 grammjában, így nagyobb mennyiség rendszeres fogyasztása viszont a megfelelő fizikai aktivitás nélkül túlsúlyhoz, majd elhízáshoz vezethet" - figyelmeztet minket a szakértő.

Forrás: Dreamstime

A hangsúly a mértékletességen van

A csoki mértékkel fogyasztva csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Úgy tudni, a benne található antioxidáns-hatású flavonoidok növelik az erek felületén levő sejtek nitrogén-monoxid termelését. Ez elősegítheti az artériák rugalmasságát, így a vér megfelelő keringését is. Továbbá segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint alacsonyan tartásában, és a vérlemezkék összetapadásra való hajlamát csökkentve szerepet játszhat az ereket elzáró vérplakkok kialakulásának megelőzésében is.

Támogatott tartalom

Szenzációs felfedezés: jön az öregedésgátló csokoládé!
Egy 2012-es technológia segítségével cambridge-i kutatók olyan csokoládét fejlesztenek ki, amelynek fogyasztása lassítja a bőr öregedését, de "sajnos" nem kell túl sokat enni belőle. A különleges csoki titka a fokozottabban felszívódó csokoládéflavonokban (olyan molekulák, amelyek javítják a bőr oxigénellátását) rejlik, amit az úgynevezett Lycotec-eljárással értek el. A módszer után a módosított összetevőket tartalmazó új édességet a szakemberek Coco-Lycosome-nak nevezték el, amelyből ráadásul 20-szor több flavon szívódik fel a szervezetünkben, mint a normális csokoládékból. A fokozott hatásnak köszönhetően az elhízástól sem kell tartaniuk a fiatalodni vágyóknak: egy kis darabka pontosan két táblányi normál csokoládé flavonfelszívódásának felel meg. Ezzel a tudományos áttöréssel a kutatók elérték, hogy a csokoládé egy öregedésgátló csodaszerré alakuljon át. Itt olvashatsz róla bővebben.