Aki beteg, az ki van szolgáltatva az orvosának, ezért kénytelen teljesen megbízni benne a gyógyulás reményében. Legtöbbször nem is kell csalódnia. De mi van, ha mégis? Pár esetben az orvosok igencsak hajlamosak kihasználni a beteg tehetetlenségét. 

Amerika egyik leghíresebb sorozatgyilkosa például egy orvos volt, aki kastélyában több száz embert is eltehetett láb alól. Herman Webster Mudgett, ismertebb nevén H. H. Holmes 1886-ban költözött Chicagóba, ahol egy háromemeletes épületet hozott létre tele labirintusokkal, csapdákkal, titkos szobákkal  - és olyan ajtókkal, amelyeket csak kívülről lehetett kinyitni.

H. H. HolmesForrás: Wikipedia

Az idecsalt áldozatokat elkábította, gyakran megkínozta őket, a csontvázaikat, szerveiket pedig orvosi célokra el is adta. Amikor évekkel később elfogták, a rendőrség teljesen ledöbbent attól a látványtól, ami a kastélyban fogadta őket. Az áldozatok számát csak megtippelni tudták, annyira felismerhetetlenek voltak a maradványok. Tettéért 1896-ban felakasztották az őrült orvost.

H. H. Holmes "kastélya"Forrás: Wikipedia

Egy másik orvos, Mladen Antolic arra jött rá, micsoda hasznot húzhat abból, ha receptre kábítószert ír fel betegeinek.  Elsősorban a vonzó, fiatal hölgyeket célozta meg, akik hamarosan rászoktak a drogra, amit az orvos később már csak szexuális ellenszolgáltatásért cserébe volt hajlandó felírni nekik. Végül 2010-ben egy névtelen feljelentés alapján elfogták, de mivel vádalkut kötött, megúszta tíz év börtönnel.

Mladen AntolicForrás: georgianewsday.com

Dr. Farid Fata több mint 550 embert diagnosztizált félre szándékosan, akikkel közölte, hogy rákosak, és szükségtelen orvosságokkal látta el őket, így egy csomó pénzt bezsebelt a biztosítótársaságoktól. 45 évre ítélték, amiből legalább 34-et le is kell ülnie.

Forrás: abc.com

Dr. Charles Momah nőgyógyászként úgy gondolta, joga van megerőszakolni pácienseit, sőt még a bátyját is bevonta a buliba. Egyik páciensén 13 felesleges műtétet végzett el,  és megfenyegette, hogy nem ír fel neki gyógyszert, ha nem vállal be egy hármas orgiát vele és a húgával. Mikor már egyre több feljelentés érkezett az orvos ellen, sikerült elkapni, így végül 20 évre ítélték. Bátyja a mai napig ártatlannak vallja magát, mivel nem találtak elegendő bizonyítékot ellene.

Dr. Charles MomahForrás: Grant M. Haller/Seattle Post-Intelligencer

Hogy egy női orvos is szerepeljen a sorban: Linda Burfield Hazzard az 1900-as évek elején valahogy kiügyeskedte, hogy az orvosi egyetem elvégzése nélkül is praktizálhasson. Egészen eredeti módszere volt, ugyanis minden betegének a böjtölést javasolta, így nem meglepő módon páciensei közül többen végül éhen haltak.

Linda Burfield HazzardForrás: Wikipedia

Linda több betegét ki is rabolta, ennek ellenére először megúszta két év börtönnel, ami után még 15 évig garázdálkodott tovább; végül ő maga is éhen halt, mivel saját betegségét szitén böjtöléssel próbálta kezelni.  A legdöbbenetesebb, hogy könyveit a böjtölés jótékony hatásairól a mai napig árulják, és igen népszerűek.

Az Új-Mexikóban élő Christopher Driskill nőgyógyász a rendelése alatt folyamatosan ivott, a szülő nőket magukra hagyta, több páciensét pedig megerőszakolta. 2014-ben nyomozás indult ellene, ám egy év elteltével visszakapta az engedélyét.

Christopher DriskillForrás: abc.com
Emberek, akik orvosnak adták ki magukat
Úgy tűnik, a Kapj el, ha tudsz című film főszereplőjének, a Leonardo DiCaprio által megformált Frank Abignalenek a való életben is akadtak utódai – már ami az orvoslást illeti. Elsőre nehezen gondolnánk, de igen gyakori jelenség, hogy valaki mindenféle képzettség nélkül orvosnak adja ki magát, és környezetét megtévesztve akár még operálni is képes – amíg le nem bukik.