A jó, a rossz és a koleszterin: minél idősebb vagy, annál inkább veszélyeztet

Forrás: Dreamstime -
koleszterin fiatal táplálkozás idős koleszterinszint étolaj2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A köztudatban gyakran hallani a magas koleszterin kifejezést. Ilyenkor legtöbbször egyetértően bólogatunk, holott sokszor nem is tudjuk, miről van szó, csak sejtéseink vannak. Mitől lehet jó vagy rossz a koleszterin, és mit takar a kifejezés valójában?

Az ideális mennyiségű koleszterin elengedhetetlen, hiszen több testi folyamatban is szerepet játszik. Az elmúlt években azonban inkább a magas koleszterinszint szerepelt a köztudatban komoly egészségkárosító hatásai (mint pl. érelmeszesedés, stroke, szívinfarktus) miatt.

Forrás: Dreamstime

Kétfajta koleszterin létezik:

Az LDL (azaz alacsony sűrűségű lipoprotein) és a HDL (azaz nagy sűrűségű lipoprotein). Míg az előbbit rossznak, úgy utóbbit jó koleszterinnek hívják a hozzáértők.

Az LDL a májból a sejtek felé szállítja a koleszterint. Ha a „rosszból” túl sok van a vérben, súlyosan károsíthatja az érfalakat, ezzel érelmeszesedést okozva. A HDL jó esetben a szervezetben megtalálható koleszterin 20-30 százalékát teszi ki, azonban alacsony szintje esetén az említett kockázatok esélye nőhet. Egy brit kutatás során az alanyok narancslevet fogyasztottak három héten át naponta háromszor: az eredmények alapján 20 százalékkal nőtt a HDL-szintjük. Azonban köztudottan vannak olyan ételek is, amelyek segítenek a „jó” koleszterinszint növelésében, ezek a csirkehús, a lazac, a pisztráng és a mogyoró, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék. Emellett a rendszeres mozgás, valamint az étkezések utáni mérsékelt (!) alkoholfogyasztás is jótékony hatással lehet rá.

Forrás: Dreamstime

Nem mindegy, milyen koleszterinből van több a vérünkben. Persze a magas koleszterinszint örökletes is lehet, valamint a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás és a kevés mozgás is befolyásolhatják a kialakulását. Laboratóriumi vagy gyorsteszttel megállapítható a koleszterinszint, alkotóelemeinek (a két arány) részletes meghatározása csak akkor indokolt, ha a koleszterinszint összességében emelkedett.

A koleszterin vizsgálatot húszéves kortól évente, harmincéves kor felett félévente ajánlott elvégezni,

különösen abban az esetben, ha valamely rizikófaktor fennáll.

Egészséges finomságok, amik csökkentik a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint korunk egyik komoly betegsége, ami befolyásolja a cukorbetegségre, a magas vérnyomás kialakulására, az elhízásra és a szívinfarktusra való hajlamot is. Egy jól összerakott étrenddel azonban már sokat tehetsz a koleszterinszint alacsonyan tartásáért, ezért összeszedtünk néhány élelmiszert, amiket érdemes rendszeresen fogyasztanod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.