Az, hogy milyen sebességgel járunk, sokat elárul az egészségi állapotunkról. Egy új módszer a séta-sebességet is egészségügyi mértékegységgé teheti hamarosan.

Egy erre kifejlesztett alkalmazást a Duke Klinikai Kutatásokkal Foglalkozó Intézete tesztelte. A felmérés során arra kérték a résztvevőket, hogy válaszoljanak néhány kérdésre, majd sétáljanak két percen keresztül. Az alkalmazás leköveti a séta sebességét, azt összeveti a személyes válaszokkal és a demográfiai adatokkal, s ezáltal egy megbízható adalékinformációt képes nyújtani az alany általános egészségi állapotáról.

Forrás: Youtube

„A járási sebességről régóta tudják a szakemberek, hogy sokat elmond az alany állapotáról, voltaképpen épp olyan beszédes adalékinformáció, mint a vérnyomás, a testhőmérséklet, a szívverés és a légzés sebessége, illetve a fájdalom. Eddig azonban a tudomány nem szentelt kellő figyelmet ennek a lényeges információnak” – mondja a kutatást vezető Janet Prvu Bettger.

„A mobilitás, illetve a mozgás képessége az egész szervezet állapotára enged következtetéseket levonni. Az idősek körében a járási sebességből következtethetünk a túlélési esélyekre is. A mobilitás hiánya ugyanakkor mindig az izmok, a szív, az emésztőszervrendszer, az ízületek betegségére utal. Ez az adat manapság, az okostelefonok korában könnyen mérhető otthon éppúgy, mint a kórházakban” – mondja a szakember.

A 6th Vital Sign – a hatodik életjel – néven futó kutatás fontosnak tartja, hogy demográfiailag értékelhető járási sebességek legyenek elérhetőek a különböző korú, nemű, lakóhelyű, magasságú és testsúlyú emberek körében, amelyek alapján normákat lehessen megállapítani. A mobilitás mérésével a szakemberek abban bíznak, hogy a betegségek hamarabb felismerhetővé és gyógyíthatóvá válnak.