A későn szülés margójára – Kinek az érdekét nézzük akkor, ha 70 évesen szülünk?

Forrás: AFP/Narinder Nanu -
Születés történet szülés egészségi állapot kockázat gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hazai és a külföldi sztárvilágban –vagy akár a környezetünkben –is láttunk, és valószínűleg még tapasztalni fogunk olyan eseteket, amikor egy nő már bőven túl van élete legfontosabb állomásain, talán már kenyere javát is megette, ám mégis úgy dönt, hogy ő bizony anya lesz. 

Daljinder Kaur hivatalosan is megkaphatná a világ legidősebb friss anyukája címét, hiszen a 72 éves hölgy és 79 éves férje a közelmúltban lettek életükben először szülők: mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermeküknek az Armaan nevet adták. Döntésükért korábban többen kritizálták őket, mondván túl idősek ahhoz, hogy ellássák a szülői feladataikat.

Daljinder Kaur és férje újszülött gyermekükkel Forrás: AFP/Narinder Nanu

A két szülőjelölt már ekkor sem izgult, a nő férje, Mohinder Singh Gill így fogalmazott: „Isten vigyázni fog ránk.”

Az április 19-én világra jött kisbaba mindössze 2 kilogrammal született,

ám ez sem törte le a szülőket, akik 46 éve próbálkoztak az utódnemzéssel, végül 2013-ban szánták rá magukat a lombikprogram igénybevételére. „Mióta megszületett a babánk, a férjem nagyon gondoskodó, mindenben segít minket. Az ismerőseink folyamatosan azt kérdezik, mi lesz a gyermekünkkel, ha mi meghalunk. Mi hiszünk abban, hogy Isten vigyázni fog rá” – mondta az újdonsült anyuka.

Egy másik hasonló eset szintén Indiába vezet. Mivel ott régen nem volt kötelező a születési anyakönyvi kivonat, Rajo Devi – aki nem rendelkezik ezzel a kivonattal – 70 évesnek saccolja magát, de 72-nek is mondta magát egy interjúban. Az idős hölgynek összesen három gyermeke lett, legfiatalabbjuk, Naveen 2006-ban született, ám mindannyian ugyanolyan módszerrel fogantak meg, akár csak Armaan.

Naveen öleli édesanyját, Rajo Devi Lohant Forrás: Northfoto

A szintén indiai származású, 66 éves Bhateri Devinek szintén később adatott meg az anyaság lehetősége. Az asszony hármas ikreket szült 2010-ben, két lányt és egy fiút. Sajnos néhány héttel a születése után egyik lánya meghalt.

Érdemes ebben a korban babát vállalni?

A szülés egy olyan fontos momentuma az életünknek, amelyet nem lehet vagy csak igen nehéz behatárolni. Mindig lehetne jobb anyagi lehetőség, családi körülmény, amely által jobb és biztonságosabb családi fészket tudnánk teremteni – akár egyedülálló anyaként is. A későn szülő nők megosztóak, hiszen nemcsak a saját maguk, de

magzatuk egészségét is kockáztatják döntésükkel.

Korunkban több meddőségi klinika is üzemel, amely szakmai és technikai felkészültsége révén lehetőséget ad az 50 év fölöttiek számára, hogy gyermeket vállalhassanak. Ez szép dolog, azonban pár leendő anyuka csak a babázás illúzióját tartja a szeme előtt, és nem lát át a ködön: egy bizonyos kor fölött nem csak ő, de magzata is komoly veszélyeknek lesz kitéve.

Az idősebb korban szülés veszélyeztetheti a magzatot Forrás: Dreamstime

Fontos megjegyezni, hogy valamikor 45 éves kor felett a tüszőérés abbamarad, ezután a mesterséges megtermékenyítés jöhet (csak) szóba. Emellett 40-50 éves kor felett nagyobb az esély a terhességi cukorbetegségre, a kromoszóma-rendellenességek kialakulására, nem ritka a magzat méhen belüli fejlődésének visszamaradása sem. Többféle komplikáció is lehet, éppen emiatt a szigorú terhesgondozáson túl a kismamának arra is kell számítania, hogy gyermekét császármetszéssel fogja a világra hozni. Habár a szülési kor kérdése az orvosok körében igen vitatott, az idősebben gyermeket vállalónak

mindenképpen érdemes a kockázati szempontokat átgondolni,

és ennek megfelelő döntést hoznia.

Az élet nem ér véget harminc után, sőt! – Hatvanas sztárok hasznos tippjei fiataloknakhttp://www.life.hu/drlife/20160520-diane-keaton-diane-von-furstenberg-kim-basinger-es-tobb-hatvanas-sztar-mesel-szepseguk-titkarol.htmlLassan már tényleg elhisszük, hogy harminc felett nincs is élet, ám egyre több hatvan feletti nő cáfol rá minderre és bizonyítja be, hogy plasztikai műtétek nélkül is lehet még valaki vonzó. Tíz híres nő fedte fel titkát annak, hogy koruk ellenére mitől olyan csábosak, boldogak és felszabadultak. Dr. LifeTökéletlen tökéletesség – A teltség lenne a szépség zászlóshajója?http://www.life.hu/drlife/20160518-plus-size-balerina-mutatta-magat-az-interneten-szakerto-velemenye.htmlA plus size szó egyre többek számára nyer értelmet, és talán a szemünk számára is elfogadhatóbbá válnak a teltebb modell hölgyek is. Egyre több telt nő vállalja önmagát nyilvánosan, legutóbb egy exbalerina talált magának más sportot, amelyben sikerült kiteljesednie. Ezt a fonalat kaptuk most fel. Dr. LifeOrigo6 jel, amely szerint a munka kicsinál minkethttp://www.life.hu/drlife/20160518-veszelyes-a-munka-testileg-es-lelkileg-is-kikeszit-minket-napi-doktor.htmlA munka szükséges. Olykor szükséges rossz. Ám akár azért dolgozunk, hogy megéljünk, akár azért élünk, hogy dolgozzunk – a félelmetes mellékhatások nem kerülnek el bennünket.Dr. LifeA Pszichológus Pasi: Az alakkérdéshttp://www.life.hu/drlife/20160512-pszichologus-pasi-alakformalas-kerdes-mi-a-mai-szepsegideal.htmlHogy mi az adott kor szépségideálja, meglepően változó, néhány évente megújulhat a trend és az egyszerű halandók kapkodhatják a fejüket. Tény és való azonban, hogy az étkezési zavarok elterjedése már szervesen összefonódott a divatvilág trendjével. Dr. Life--Egyre kevesebb magyar alszik jólhttp://www.life.hu/drlife/20160506-egy-kutatas-szerint-minden-masodik-magyar-alvaszavarban-szenvedhet.htmlMagyarországon az óvatos becslések szerint minden második felnőtt szenvedett már ideiglenes alvászavarban. A nőket kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat, és az idősebbeknél többször fordul elő, mint a fiataloknál. Az alvászavar növeli a kardiológiai betegségek kockázatát. Dr. LifeOrigoA szívünknek is szüksége van állóképességre – Így őrizhetjük meg egészségünket!http://www.life.hu/drlife/20160504-sziv-es-errendszer-sportolj-az-egeszsegedert-rendszeresen.htmlNem kell sokat tennünk ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket: csupán napi fél órát kell mozognunk ahhoz, hogy a szívünk is megfelelően működjön hosszú távon. Miért és milyen mozgás ajánlott? Lássuk! Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.