Egy amerikai tanulmány kimutatta azt, amit már eddig is tudtunk, mégpedig, hogy egészséges életmóddal megelőzhetőek a rákos megbetegedések. A vizsgálat azért megdöbbentő, mert a konkrét adatok rávilágítanak, hogy mindez mennyire fontos.

Nem szabad dohányozni, keveset lehet csak inni, hetente mozogni kell és tartani kell az egészséges testtömegindexet - hallottuk már ezerszer, most pedig a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház kutatói ismét megerősítették.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Több mint 135 ezer ember adatait elemezte az amerikai orvostársaság a JAMA Oncology című folyóirat honlapján a csütörtökön megjelent tanulmányukban, hogy megvizsgálják az összefüggéseket az egészséges életmód és a rákbetegségek előfordulása, a daganatos betegségek miatt halálozás között. Arra jutottak, hogy egészséges életmóddal megelőzhető lenne a rákbetegségek 20-40 százaléka és

a daganatos betegségek okozta elhalálozások fele.

Egészséges életmód alatt értették a nem-dohányzást vagy a leszokást, a minimális alkoholfogyasztást (egy vagy kevesebb ital nők és kettő vagy kevesebb férfiak esetében), a 18,5–27,5 közötti testtömegindexet, heti 150 percnyi mérsékelt vagy 75 perc intenzív fizikai aktivitást.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Azok a személyek, akik megfelelnek ezen összes feltételnek, alacsony kockázattal, mindenki más magas kockázattal bír a daganatos betegségek kialakulása tekintetében – olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon.

A tanulmányba 89 571 nő és 46 399 férfi adatait vonták be, közülük 16 531 nő és 11 731 férfi tartozott az alacsony kockázató csoportba, a többiek a magas kockázatúban.

Összehasonlítva a két csoportot a szakemberek azt találták, hogy az egészséges életmód nagy hatással van bizonyos ráktípusokra: a tüdőrákos esetek nagy többsége az életmóddal állt összefüggésben, csakúgy mint

a bél-, a hasnyálmirigy- és a veserákos esetek egyötöde. 

A nők esetében úgy becsülték, hogy a daganatos betegségek 41 százaléka, a halálozás 59 százaléka, a férfiak esetékben a rákbetegségek 63 százaléka, a halálozások 67 százaléka megelőzhető lenne.