Egy kutatás sokakat érintő problémára hívta fel a figyelmet, mivel tudományos érvekkel támasztja alá, hogy a szelfizés komoly önértékelési zavart okoz.

A szelfi készítése nem először ad okot a tudományos kutatásra, de a Toronto Egyetem vizsgálata egy újabb szempont alapján készült. Az eredmény megdöbbentő, mivel a vizsgálat

önértékelési zavarokat állapított meg a rendszeres szelfizőknél.

A kép illusztrációForrás: Dreamstime

Csupán 200 ember vett részt a kutatásban, ami egy egyszerű tesztből állt. Az alanyok egyik fele rendszeresen készített magáról szelfit, a másik fele viszont egyáltalán nem. Mindenkiről kértek két fotót: az egyiknek

egy szelfinek kellett lenni, míg a másiknak egy más által, de róluk készített fotónak.

A képeket ezután mindenki az alábbi szempontok alapján értékelte: mennyire tartják szépnek az illetőt; lájkolnák-e a képet, ha egy közösségi oldalán látnák; valamint mennyire tartják az illetőt nárcisztikus személyiségnek, valamint a résztvevőktől azt is megkérdezték, hogy szerintük ők milyen értékelést kapnak ezekre a kérdésekre.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Kiderült, hogy bár mindenki valamivel szebbnek találta magát, mint amit az osztályzatok átlaga hozott, ám a szelfikészítők hajlamosak voltak nagyon komoly mértékben jobb osztályzatot adni magukra.

Ráadásul szerintük sokkal jobban néznek ki a szelfiken.

Az is meglepő, hogy annak ellenére, hogy az alanyok nem tudták egymásról, hogy ki melyik csoportba tartozik, mégis a rendszeres szelfizőket sokkal inkább nárcisztikus személyiségnek gondolták, mint azokat, akik csak a kutatás miatt készítettek egy önfotót.