A két teatípus között nem csupán ízében, hanem hatásában is nagy különbségek lehetnek.

A zöld tea készítésekor a friss tealeveleket elsőként gőzölik, összesodorják, majd nagy hőmérsékleten szárítják. Az így kapott levelekből főzött zöld tea rendszeres fogyasztása segítséget nyújthat az egyes daganatos betegségek megelőzésében (elsősorban az emlő- és a prosztatarákkal kapcsolatban olvashatunk számos eredményről), azonban az adatok nem mindig egyértelműek.

Forrás: Dreamstime

Az olyan kutatásokban, amelyekben a résztvevők zöld teát kaptak a vizsgálat részeként, a vastag- és végbéldaganat műtéti eltávolítását követően a kiújulás csökkenését, petefészekrák esetén pedig a műtétet követő tünetmentes idő meghosszabbodását tapasztalták. A daganatos betegségek esetén megfigyelt jótékony hatás mellett a zöld tea fogyasztása védelmet nyújthat a magas vérnyomással és a stroke emelkedett kockázatával szemben, ezeket a megfigyeléseket biokémiai és élettani bizonyítékok támasztják alá.

A zöld tea csökkenti továbbá az érelmeszesedés kialakításában szerepet játszó kockázati tényezők hatásait, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri események és a már említett stroke (agyvérzés) előfordulásának valószínűségét is. A rendszeres, naponta történő zöldtea-fogyasztás annál jobban csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, minél többet fogyaszt belőle valaki.

Melyik szervünknek tesz igazán jót a zöld tea? További jótékony hatásairól, valamint a fekete teáról a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz!