Ijesztő, amikor egy nő kisebb-nagyobb csomót vagy csomókat tapint ki a mellében. A legtöbben ekkor egyből rosszindulatú daganatra gondolnak, ám az esetek nagy részében egészen más húzódik a hátterében, ami gyakran kezelést igényel. 

Rák 

Ha valaki csomót érez a mellében, akkor egyből felvetődik a rákos megbetegedés lehetősége. Sajnos az egész világon évről évre nő a mellrákosok száma, ezért is fontos a rendszeres orvosi és önellenőrzés (a hónalj területénél is), hiszen az idejében felismert probléma a túlélés záloga.

Forrás: Thinkstock

Éppen ezért, ha a vizsgálat során elváltozásokat észlelünk, főleg ha az emlő véres váladékozásával, ekcémaszerű kiütések megjelenésével és az itt lévő bőr behúzódásával társul, akkor az igen komoly figyelmeztető jel lehet, ami mielőbbi kezelést igényel! (Érdekes, hogy az esetek többségében a csomó fájdalmatlan). A mellrák kezdeti stádiumban ma már akár 100%-ban gyógyítható. Ha a családjában előfordult már hasonló megbetegedés, hormonkezelést kapott, vagy ha elmúlt már 40 éves, akkor a rizikó hatványozódik,  ezért a rendszeres ellenőrzés elengedhetetlen – hívja fel a figyelmet a nőgyógyász. 

Lipóma

A mellben lévő zsírcsomó számtalan nőt rémít meg, ugyanis nagyon könnyű összekeverni a rosszindulatú elváltozásokkal. Ám a lipóma főleg fájdalmas csomóként jelentkezik, amely a zsírszövetből indul ki, és a test bármely részén kialakulhat. 

Forrás: Thinkstock

Lassan növekszik, és a bőr alatt könnyen elmozdítható. Fontos, hogy kizárható legyen az esetleges rákos megbetegedés esélye, ezért célszerű ultrahanggal, esetleg szövettani vizsgálattal megbizonyosodni az elváltozás természetéről. 

Mire utalhatnak még a mellben talált csomók? A terhesség és a szoptatás alatt miért jelenhetnek meg? Megtudhatod a Napidoktor.hu cikkéből!