A jelenkor három leggyakoribb női betegsége

betegség rendelő2016 állapot életmód jelenkor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokáig azt hisszük, sebezhetetlenek vagyunk, és a rémisztő betegségek minket nem érinthetnek. Dehogynem! Vannak olyanok, amelyek kizárólag vagy nagyobb számban a gyengébbik nemet érintik. Ezek a 21. század leggyakoribb női betegségei.

Mióma

A mióma sok nőt érinthet élete során, ez a fajta daganat elég gyakran fordulhat elő a szervezetben – tulajdonképpen a méh jóindulatú megnagyobbodásáról van szó. A méhizomtól elhatárolódó önálló daganat csak igen ritkán, az esetek 0,1-0,5 százalékában szokott rosszindulatú lenni. A miómának vannak bizonyos, egyértelmű jelei, egyik leggyakoribb formája a túl erős vérzés, de okozhat vetélést is – sokszor sajnos csak vizsgálat során derülhet rá fény.

Forrás: Thinkstock

Endometriózis

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh üregén kívül – bárhol a szervezetben – úgynevezett endometriumot, azaz a méh belső felszínét borító szövetet találunk. Mivel ez a kóros elhelyezkedésű méhnyálkahártya követi a normális ciklus változásait, ezért a menstruáció során a szövetről is leváló véres váladék komoly problémát okozhat. Jellemző tünetei közé tartoznak az időszakonkénti fájdalmak, a meddőség és a vérzés is. A betegség általában a menopauza előtt, a termékeny nők esetében jellemző.

Forrás: Thinkstock

Emlőrák

Évente ötezer új beteget diagnosztizálnak emlőrákkal; a betegség érinthet nőket és férfiakat is, ám a gyengébbik nemnél tízszer(!) nagyobb az esélye a kialakulásának. A mellrák okozta elváltozások a legkönnyebben akkor vehetők észre, ha minden hónapban önvizsgálatot tartunk, lehetőleg minden hónapban ugyanazon a napon. Érdemes a menstruációt követő napok valamelyikén, hiszen ekkor már nincs megduzzadva a nyirokmirigy. Amennyiben bármilyen elváltozást, dudort vagy csomót észlelsz a mellben vagy a mellbimbók környékén, fordulj orvoshoz.

Forrás: Thinkstock

Kutatások szerint azoknál a nőknél, akik későn vagy 35 éves koruk után szülnek, kétszer nagyobb az esélye a kialakulásának. ITT írtunk arról a korszakalkotó felfedezésről, amely a kutatók szerint gyógyíthatja a betegséget.

Támogatott tartalom

„Még fél mellel is szeretett és szeretkezett velem” – Egy mellrákos nő története

Halom Borbála dolgos édesanya volt, aki mindig vagányan vette az élet buktatóit, de egy novemberi napon teljesesen átfordult az élete: mellrákot diagnosztizáltak nála. Az első felocsúdása után még maga sem tudta, hogyan fog folytatódni az élete. Ez az ő története.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.