Minden, amit tudni akartál a vertigóról – Csak szédültél és nem kérdezted meg

Forrás: Dreamstime -
szédülés vertigo fül
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Hitchcock-filmek rajongói számára bizonyára ismerősen cseng a vertigó, amely a nem csak egy mozgóképes alkotás címe, de a szédülés egyik leggyakoribb formája is egyben. Vertigó közben olyan érzése támad az embernek, mintha a feje körbe-köre forogna, és sosem állna meg – a legrosszabb részét akkor még nem is említettük. Összegyűjtöttük mindazt, amit a szörnyű állapotról tudni kell.

Tíz emberből egy legalább már tapasztalta azt a fokú szédülést, amikor a világgal együtt szinte ő is forogni kezd. Akárcsak Hitchcock filmjében, ahol a főszereplő iszonyatos tériszonnyal küzd és nem tud magas épületekben tartózkodni – bár gyakran van keverés a két témában, a vertigó szédülést jelent.

Forrás: Dreamstime

A szédülés sok mindenre kiterjed és különböző módokon mutatkozhat meg: ájulással, légzésproblémával, elnehezedő lábakkal. A vertigó illúzióját a mozgás is felerősíti, minél inkább mozgunk, annál jobban fog „forogni” velünk a világ, ezt a szemünk nem tudja feldolgozni. Léteznek azonban „jóindulatú” szédülések is, amiket a migrén okoz, a jelenséget gyakran tulajdonítják belső fülgyulladásnak is. általában a fej mozgatását érzékelő belső fül egyensúlyszervének rendellenes működése okozza.

A migrénnel is összeköthető?

Sok migrénes is kaphat szédülés rohamot, amelyek jönnek és mennek, de nem feltétlenül esnek egybe, a fejfájás és a vertigó között eltelhet néhány másodperc, de pár nap is. A migréntől megszokott állapot ilyenkor fokozottan jelenik meg: a szenvedő alany még inkább érzékeny a zajok, a fényekre és a szagokra. A jelenség esetében hasonló kezelést írnak elő az orvosok: miután azonosították a kiváltó okokat, fájdalom-és szédüléscsillapító gyógyszert írnak fel, valamint hosszútávú, béta blokkoló típusú kezelést javasolnak. Az ágynyugalom ilyenkor nem bevált módszer, fontos, hogy az érintett minél előbb rázódjon vissza a hétköznapokba.

Forrás: Dreamstime

A kutatók szerint a vertigót is összefüggésbe lehet hozni a stresszel, hiszen a szédülés illúziói a vegetatív idegrendszerben kezdődnek el. Az extra adrenalin vagy kortizol stressz hormon szívdobogás, szorongást és más kellemetlen tünetet okozhatnak. Vannak, akik másoknál jobban hajlamosabbak a szédülésre, az ő szemük nem tudja megfelelően kezelni a mozgást, az információk nehezebben integrálódnak az agyukba .

Egy másik kiváltó ok

Az ismeretlen eredetű Meniére betegség során a belső fülben fokozott mennyiségű folyadék gyülemlik fel. A bármikor kialakuló betegség 30 másodperctől akár több óráig tartó szédülést is előidézhet a fülzúgás, fülcsengés és legrosszabb esetben a hallásvesztés mellett.

Gyakran szédülsz felkelés után? Vigyázz, ez komoly bajt jelenthet!

A felkelés után gyakran jelentkező, percekig tartó szédülés hátterében egészségügyi probléma állhat, ezért érdemes rá jobban odafigyelni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.