A Hitchcock-filmek rajongói számára bizonyára ismerősen cseng a vertigó, amely a nem csak egy mozgóképes alkotás címe, de a szédülés egyik leggyakoribb formája is egyben. Vertigó közben olyan érzése támad az embernek, mintha a feje körbe-köre forogna, és sosem állna meg – a legrosszabb részét akkor még nem is említettük. Összegyűjtöttük mindazt, amit a szörnyű állapotról tudni kell.

Tíz emberből egy legalább már tapasztalta azt a fokú szédülést, amikor a világgal együtt szinte ő is forogni kezd. Akárcsak Hitchcock filmjében, ahol a főszereplő iszonyatos tériszonnyal küzd és nem tud magas épületekben tartózkodni – bár gyakran van keverés a két témában, a vertigó szédülést jelent.

Forrás: Dreamstime

A szédülés sok mindenre kiterjed és különböző módokon mutatkozhat meg: ájulással, légzésproblémával, elnehezedő lábakkal. A vertigó illúzióját a mozgás is felerősíti, minél inkább mozgunk, annál jobban fog „forogni” velünk a világ, ezt a szemünk nem tudja feldolgozni. Léteznek azonban „jóindulatú” szédülések is, amiket a migrén okoz, a jelenséget gyakran tulajdonítják belső fülgyulladásnak is. általában a fej mozgatását érzékelő belső fül egyensúlyszervének rendellenes működése okozza.

A migrénnel is összeköthető?

Sok migrénes is kaphat szédülés rohamot, amelyek jönnek és mennek, de nem feltétlenül esnek egybe, a fejfájás és a vertigó között eltelhet néhány másodperc, de pár nap is.  A migréntől megszokott állapot ilyenkor fokozottan jelenik meg: a szenvedő alany még inkább érzékeny a zajok, a fényekre és a szagokra. A jelenség esetében hasonló kezelést írnak elő az orvosok: miután azonosították a kiváltó okokat, fájdalom-és szédüléscsillapító gyógyszert írnak fel, valamint hosszútávú, béta blokkoló típusú kezelést javasolnak. Az ágynyugalom ilyenkor nem bevált módszer, fontos, hogy az érintett minél előbb rázódjon vissza a hétköznapokba.

Forrás: Dreamstime

A kutatók szerint a vertigót is összefüggésbe lehet hozni a stresszel, hiszen a szédülés illúziói a vegetatív idegrendszerben kezdődnek el. Az extra adrenalin vagy kortizol stressz hormon szívdobogás, szorongást és más kellemetlen tünetet okozhatnak. Vannak, akik másoknál jobban hajlamosabbak a szédülésre, az ő szemük nem tudja megfelelően kezelni a mozgást, az információk nehezebben integrálódnak az agyukba .

Egy másik kiváltó ok

Az ismeretlen eredetű Meniére betegség során a belső fülben fokozott mennyiségű folyadék gyülemlik fel. A bármikor kialakuló betegség 30 másodperctől akár több óráig tartó szédülést is előidézhet a fülzúgás, fülcsengés és legrosszabb esetben a hallásvesztés mellett.

Gyakran szédülsz felkelés után? Vigyázz, ez komoly bajt jelenthet!
A felkelés után gyakran jelentkező, percekig tartó szédülés hátterében egészségügyi probléma állhat, ezért érdemes rá jobban odafigyelni!