Gyakran szédülsz felkelés után? Vigyázz, ez komoly bajt jelenthet!

Forrás: Thinkstock -
reggel szédülés felkelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felkelés után gyakran jelentkező, percekig tartó szédülés hátterében egészségügyi probléma állhat, ezért érdemes rá jobban odafigyelni! 

Felkeléskor a vérnyomás hirtelen csökkenése szédülést, szórakozottságot, homályos látást okozhat, melyet akár kiszáradás, vagy gyógyszerhatás is okozhat. Az ortosztatikus hipotóniának nevezett állapot egyébként ismert jelenség, főkent hirtelen pozícióváltáskor, a felkelést, vagy leülést követő első három percig tart.

Azonban, amennyiben az epizód gyakran ismétlődik, súlyosabb egészségügyi problémára hívhatja fel a figyelmet.

Forrás: Thinkstock

Most a Harvardi Egyetem munkatársai 165 idegrendszeri vizsgálaton átesett egyén egészségügyi adatait tanulmányozták át. Az alanyok közül 48-an szenvedtek enyhe, úgynevezett késleltetett ortosztatikus hipotóniában, 42-en pedig valódi ortosztatikus hipotóniában, 75 esetre pedig egyik állapot sem volt jellemző. Az utánkövetési időszak 10 éve alatt az enyhébb esetek 54 százaléka került át a súlyosabb kategóriába, emellett 31 százaléknál idegrendszeri degeneratív betegség (Parkinson-kór, illetve egyéb szellemi hanyatlással járó kórkép) alakult ki. Az elemzések alapján a cukorbetegség szintén serkentette az ortosztatikus hipotónia súlyosbodását.

A halálozási arány az enyhébb csoportban 29 százalék, a súlyosabbnál 64 százalék, ortosztatikus hipotónia hiányában pedig 9 százalék volt. Azok többsége, akik enyhe állapota nem súlyosbodott, szedett gyógyszert vérnyomás-rendellenességére. A vizsgálatot vezető Dr. Christopher Gibbons szerint vizsgálatuk jelentősége, hogy

a szédülés komolyabb egészségügyi problémára mutathat rá, így megfelelő kivizsgálás esetén a betegség korai stádiumban felismerhető, amikor ráadásul jobban is kezelhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.