A nyár közeledtével egyre többen izzítják be a grillsütőt, pedig a szakértők szerint hiába nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a grillezett hús rákkeltő, mégis érdemes óvatosnak lenni.

Kutatások szerint a húsok grillezés előtti pácolásával csökkenthető a káros anyagok termelődése, ha pedig nagy hússzeleteket használunk, érdemes részlegesen elősütni azokat a mikrohullámú sütőben, a sütőben vagy a tűzhelyen közvetlenül az előtt, hogy a grillrácsra tennénk. Bender szerint ezzel csökkenteni lehet azt az időtartamot, amíg a húsok ki vannak téve a lángoknak.

Forrás: Thinkstock

A grillezés időtartama azzal is csökkenthető, hogy a húsokat kisebb adagokra szeleteljük fel. Érdemes levágni a zsíros részeket a húsokról, hogy megelőzzük a fellángolásokat és a szenesedést. A húsokat helyezzük el a grillsütő középső részén, és gyakran forgassuk a szeleteket. Grillezzünk zöldségeket és gyümölcsöket is, mert ezekben nem képződnek heterociklusos aminok.

A szekember ugyanakkor azt is hangsúlyozta, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a sütés módjától függetlenül a túl sok vörös és feldolgozott hús fogyasztása növeli a vastagbél- és gyomordaganatok kialakulását.