A nagyon bátor Aimee Rouskinál néhány évvel ezelőtt állapították meg a Crohn-betegséget, amely miatt sztómazsákot kell viselnie a ruhája alatt.

Immár több mint húszezren osztották meg annak a 19 éves lánynak a fényképét és írását Facebookon, aki vállalta, hogy ritka, ám nagyon súlyos Crohn-betegsége miatt sztómazsákot kell hordania ruhája alatt. 

Crohn-betegségem van, ez egy komoly, gyógyíthatatlan betegség, ami majdnem megölt, nem csak egy hasfájás, mint ahogy a legtöbb ember gondolja."Egy Crohnnal küzdő személy sok különböző kezelésen megy át, köztük egy műtéten is, és ez az, amiről most beszélni szeretnék. A betegségem miatt állandóan sztómazsákot kell viselnem, de nincs vakbelem, vastagbelem, végbelem, végbélnyílásom, sőt, belső combizmom sem, mert felhasználták őket a sebeim miatti plasztikai műtéthez."

Mindig elfogadtam azt, ami történt velem, de vannak, akiknek komoly nehézségeket okoznak ezek a dolgok, ezért akarom elmondani a következőket.Senki sem fog tudni a betegségedről, hacsak te nem mondod el. Azok, akik tudnak róla, továbbra is szeretni fognak, és még mindig szépnek találnak majd. Soha nem kell szégyenkezned a betegséged miatt!"

Élet sztómazsákkal – a szépség diadala a szégyen felett
Ha a bélrendszer valamelyik szakasza megbetegszik, akkor olyan műtét válhat szükségessé, amely során eltávolítják a vastagbél (vagy a vékonybél) beteg részét. Attól függően azonban, hogy a bél mely szakaszát érinti a betegség, kialakíthatnak ideiglenesen, tehermentesítő sztóma nyílást, ám sok esetben ez kevésnek bizonyulna, mert a végbél a záróizommal együtt eltávolításra kerül. A szakemberek ilyenkor állandó sztómát készítenek - a témáról bővebben itt olvashatsz.