Zika-vírus: egy válogatott röplabdás lehet az első beteg Szlovéniában

Forrás: MTI/EPA/EFE/Marecelo Sayao -
betegség sportoló Szlovénia Zika-vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első, Zika-vírussal fertőzött beteget vették nyilvántartásba Szlovéniában - jelentette be csütörtökön Franc Strle, a ljubljanai Egyetemi Klinikai Központ munkatársa.

Szlovéniában az elmúlt időszakban 35 ember vizsgáltak meg fertőzés gyanújával, és csak egy ember vérében mutattak ki Zika-vírust.

Ő korábban Latin-Amerikában járt.

A vírussal fertőzött személy Jan Klobucar, a szlovén röplabda válogatott tagja, akinek csapata 14 napja tért haza Brazíliából, ahol a riói olimpiára készültek - írja a Slovenske novice című szlovén lap.

Klobucar valóban rosszul érezte magát az edzőtábor után, meg is vizsgálták, de a leletei negatívak lettek. A szlovén lap állításait a röplabdaszövetség is cáfolta.

A Zika-vírus mikrokefáliát okoz. A képen a kóros kisfejűségben szenvedő Ana Beatriz látható Forrás: MTI/EPA/EFE/Percio Campos

A szúnyogok által terjesztett Zika-vírus különösen a terhes nőkre veszélyes. A szlovén Közegészségügyi Intézet ezért a közelgő riói olimpiára figyelmeztetést adott ki, amelyben

nem ajánlja a terhes nőknek, hogy a dél-amerikai országba utazzanak.

A vírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a térségbeli országok közül megjelent a betegség Szlovákiában és Csehországban is. Az Európai Unió és a Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiban eddig összességében

700 vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba.

A Zika-vírust terjesztő tigrisszúnyogok elleni irtószert készül permetezni egy védőruhás dolgozó Forrás: MTI/EPA/EFE/Marecelo Sayao

Amerikai szakértők szerint bizonyítottnak tartják, hogy a vírus mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy terhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

A brit olimpikon lefagyasztatta a spermáját a Zika-vírus miatt

Greg Rutherford távolugró barátnője mesélt arról, hogy a sportoló a biztonság kedvéért fagyasztatta le a spermáit, mert félnek a Zika-vírustól. A teljes cikket itt elolvashatod!

Fájdalom, boldogság, örömkönnyek - A szülés utáni első pillanatokat örökítették meg a fotósokhttp://www.life.hu/drlife/20160610-a-szules-utani-elso-pillanatokat-orokitette-meg-egy-fotos.htmlA szülés egyike azon élményeknek, amelynek örömét és fájdalmát a mai napig nehezen tudjuk szavakba önteni, ezért beszéljenek helyettünk a képek! Két ausztrál fotográfus fotósorozatán keresztül ugyanis mi is szemtanúi lehetünk a szülés utáni első pillanatoknak. Dr. LifeOrigoÖnkielégítés közben halt meg egy kórházi dolgozóhttp://www.life.hu/drlife/20160610-onkielegites-kozben-halt-meg-egy-korhazi-dolgozo.htmlMaszturbálás közben halt meg a New York-i North Central Bronx Kórház egyik munkatársa szerda reggel. Dr. Life--Morbid ötlet pattant ki élő Ken plasztikrém fejéből: kivágatná a bordáithttp://www.life.hu/drlife/20160609-morbid-otlet-pattant-ki-elo-ken-plasztikrem-fejebol-mauricio-galdi-kivagatna-a-bordait.htmlPlasztikai beavatkozások tucatján van túl a brazil élő Ken, vagyis Mauricio Galdi, aki most egy olyan operációra készül, ami lehet, hogy élete utolsó műtétje lesz. Dr. Life--Védenéd a környezetet? Pisilj zuhanyzás közben!http://www.life.hu/drlife/20160609-pisilj-zuhanyzas-kozben-ajanljak-a-kornyezetvedok.htmlVan, aki csinálja, van, aki nem, van, aki bevallja, van aki nem. Újabb taburól van szó, mégpedig a zuhanyzás közbeni pisilésről, de mindez egy jó cél, a környezetvédelem érdekében. Dr. LifeOrigoNe ülj egész nap a popódon! - Elmondjuk, hogy miért károshttp://www.life.hu/drlife/20160608-ezt-teszi-a-fenekeddel-az-egesz-napos-ules.htmlAz egész napos ülés megváltoztatja a a popód formáját, hátfájást okoz és az edzésrutinod is megváltozhat. Ha most kikerekedett szemekkel nézed a monitort, akkor olvass tovább, mert elmondjuk mi a megoldás! Dr. LifeThinkstockSokkoló! Kivágatta a bordáit, és megváltoztatta a szeme színét a botrányhősnő, Pixee Foxhttp://www.life.hu/drlife/20160603-pixee-fox-kivagatta-a-bordait-es-megvaltoztatta-a-szeme-szinet.htmlLáttunk már sok mindent, de ilyet még nem: egy svéd nőnek, művésznevén Pixee Foxnak eltávolították három-három bordáját, így derékbősége 40 centisre csökkent. A művésznő egy ideig boldog volt, majd ismét kés alá feküdt, és ezúttal a szeme színén változtattak. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.