Az első, Zika-vírussal fertőzött beteget vették nyilvántartásba Szlovéniában - jelentette be csütörtökön Franc Strle, a ljubljanai Egyetemi Klinikai Központ munkatársa.

Szlovéniában az elmúlt időszakban 35 ember vizsgáltak meg fertőzés gyanújával, és csak egy ember vérében mutattak ki Zika-vírust.

Ő korábban Latin-Amerikában járt.

A vírussal fertőzött személy Jan Klobucar, a szlovén röplabda válogatott tagja, akinek csapata 14 napja tért haza Brazíliából, ahol a riói olimpiára készültek - írja a Slovenske novice című szlovén lap. 

Klobucar valóban rosszul érezte magát az edzőtábor után, meg is vizsgálták, de a leletei negatívak lettek. A szlovén lap állításait a röplabdaszövetség is cáfolta.

A Zika-vírus mikrokefáliát okoz. A képen a kóros kisfejűségben szenvedő Ana Beatriz láthatóForrás: MTI/EPA/EFE/Percio Campos

A szúnyogok által terjesztett Zika-vírus különösen a terhes nőkre veszélyes. A szlovén Közegészségügyi Intézet ezért a közelgő riói olimpiára figyelmeztetést adott ki, amelyben

nem ajánlja a terhes nőknek, hogy a dél-amerikai országba utazzanak.

A vírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a térségbeli országok közül megjelent a betegség Szlovákiában és Csehországban is. Az Európai Unió és a Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiban eddig összességében

700 vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba.

A Zika-vírust terjesztő tigrisszúnyogok elleni irtószert készül permetezni egy védőruhás dolgozóForrás: MTI/EPA/EFE/Marecelo Sayao

Amerikai szakértők szerint bizonyítottnak tartják, hogy a vírus mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy terhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

A brit olimpikon lefagyasztatta a spermáját a Zika-vírus miatt
Greg Rutherford távolugró barátnője mesélt arról, hogy a sportoló a biztonság kedvéért fagyasztatta le a spermáit, mert félnek a Zika-vírustól. A teljes cikket itt elolvashatod!