Nem attól leszel rossz anya, ha szoptatás helyett tápszerezel

Forrás: Dreamstime -
édesanya szoptatás kisbaba emésztőrendszer tápszer egészség anyatej táplálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden harmadik édesanya tapasztal valamilyen problémát a szoptatás során, a legtöbben arra panaszkodnak, hogy túl kevés a tejük - derül ki egy friss hazai felmérésből. Bár a statisztikák szerint gyakoriak a szoptatással kapcsolatos fizikai problémák, az érintett anyák sokszor a társadalmi elvárásokkal és bűntudattal is küzdenek, ha nem tudnak megfelelően szoptatni. Pedig a legfontosabb az, hogy a csecsemő egészséges legyen: ha az anyatejes táplálás valamiért nem biztosítható, kiegészítő módszert kell alkalmazni a baba egészséges fejlődése érdekében.

A környezet és a társadalom negatív megítélése, a „rossz anya" bélyeg, valamint a tévhitek miatt sokan nem mernek tápszert használni, és inkább korábban kezdik meg a hozzátáplálást, vagy a tehéntejhez nyúlnak. Pedig a tehéntej 1 éves kor előtt kifejezetten veszélyes lehet a kisbabák számára, hiszen emésztőrendszerük még nem elég fejlett a befogadására.

A kisbaba első éveiben kulcsfontosságú a megfelelő táplálás, akár anyatejjel, akár tápszerrel történik:

nemcsak gyermekkori, de számos felnőttkori népbetegség kialakulásának a kockázatát is csökkenti.

Forrás: Dreamstime

A felnőttkori egészség alapja a megfelelő csecsemőkori táplálás

Féléves korig az anyatej a legtökéletesebb - és ideális esetben a kizárólagos - táplálék a baba számára. Emellett azonban fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben

a csecsemő egészségét kell szem előtt tartani:

ha az édesanya valamilyen okból nem tud szoptatni, vagy nem elegendő a tej mennyisége, kiegészítő módszert kell alkalmazni.

Forrás: Dreamstime

A tévhitek miatt félnek a tápszertől


Bár féléves korukig a babák közel háromnegyede kap tápszert hazánkban, a tápszeres táplálással kapcsolatban a mai napig számos tévhit él a köztudatban. Mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a szoptatási problémával küzdő anyák gyakran nem mernek segítséget kérni,

a nem megfelelő szoptatás pedig odáig vezethet, hogy a baba éhezik, és nem fejlődik megfelelően.

A tápszeres táplálás sokkal kímélőbb, mint a korán megkezdett hozzátáplálás, hiszen a tápszer összetétele maximálisan igazodik a csecsemő igényeihez. A megfelelően kiválasztott tápszer nem okozhat hasfájást vagy haspuffadást, sőt, akkor is segíthet, ha a baba érzékeny az anyatejben lévő tejcukorra, mert van olyan tápszer, amelynek az anyatejnél is alacsonyabb a tejcukortartalma.

Forrás: Dreamstime

Amikor a női mell látványától felfordul a gyomrunk

Te elkapcsolod a televíziót, ha egy fedetlen női keblet látsz meg a képernyőn? Nem? Miért nem? És felháborodsz, ha egy anyuka közvetlenül melletted szoptatja meg éhes kisbabáját? Igen? Miért? A Life.hu korábban itt járta körül a nyilvános szoptatás témáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.