A krónikus verejtékmirigy-gyulladás, azaz a hidradenitisz szuppurativa (röviden: HS) egy rejtőzködő betegség, amely nyáron különösen meg tudja keseríteni az ebben a betegségben szenvedők életét. Bár egyes felmérések szerint a HS a lakosság 1%-át is érintheti, mégis a ritka betegségek közé sorolják, mert a betegek gyakran szégyellik a kellemetlen tüneteket, nem fordulnak szakorvoshoz, így kevesen jutnak el a diagnózisig.

Ha valaki valamilyen ritka betegséggel születik, többszörös hátrányba kerül. Nehezen ismerik fel a problémáját, kevesebb pénz és ambíció jut a gyógyítására, rosszabbak az életesélyei. A betegek tünetei, állapota és szükségletei között óriásiak a különbségek, közös viszont, hogy ezekkel az orvosok is ritkán találkoznak, így a helyes diagnózisig általában hosszú út vezet.

A krónikus verejtékmirigy-gyulladás, a hidradenitisz szuppurativa kezdeti stádiuma hónaljtájékonForrás: AFP

Magyarországon mintegy 600-800 ezer ember szenved valamilyen ritka betegségben, amely sok esetben akár halálos is lehet. Az Európai Unióban pedig több mint harmincmillió ilyen beteg van, így már az Európai Unió is prioritásként kezeli az ügyet.

Egy a 8000 ritka betegségből: a hidradenitisz szuppurativa
A hidradenitisz szuppurativa (HS), azaz a krónikus verejtékmirigy-gyulladás egy kevésbé ismert betegség, amely nyáron különösen fájdalmas és kellemetlen tüneteket okozhat. Jellemzően a hónalj és a lágyék területét érintő krónikus gyulladásos bőrbetegséget.  A tünetek rendszerint azokon a testtájakon jelentkeznek, ahol a verejtékmirigyek egy speciális típusa, az úgynevezett apokrin mirigyek megtalálhatók, valamint ott, ahol az összefekvő bőrfelületek egymáshoz dörzsölődnek, így az emlők alatt, a farpofák között és a combok belső oldalán. A gyulladt területeken gyakoriak a fájdalmas csomók és kelések.

Előrehaladott gyulladásos állapot, fájdalmas kelések hónaljtájékonForrás: AFP

Szőrtüszőgyulladásnak gondolják

A HS igen sokféle, egyénenként eltérő formában jelentkezhet. Enyhe formájában az érintett bőrterületen pattanásszerű apró göbök, mitesszerek vagy néhány ciszta figyelhető meg. Súlyosabb esetekben a kiújuló tályogokból akár váladék is ürülhet, ami kellemetlen szag forrása lehet.

"Kezdetben a gyulladt csomók akár nyom nélkül visszahúzódnak, de egy idő után több csomó jelenik meg, majd a visszatérő tünetek miatt egymással közlekedő, folyamatosan váladékozó járatok, illetve hegesedés alakul ki. Eleinte nehéz megkülönböztetni a betegséget egy egyszerű szőrtüszőgyulladástól, de a visszatérő jelleg, a tünetek gyarapodó száma egy idő után egyértelművé teszi a diagnózist  - magyarázta dr. Kinyó Ágnes egyetemi adjunktus.

A HS-ben kialakuló bőrelváltozások a fájdalom mellett igen sok más kellemetlenséggel is járhatnak, ami rendszerint jelentős életminőség-romlást eredményez.

A HS nem fertőzéses és nem fertőző megbetegedés: a tüneteket nem valamely kórokozó váltja ki, és a betegség egyik emberről a másikra sem terjed át.

Pattanásszerű apró göbök, mitesszerek, ciszta, kiújuló tályogok a legintimebb területekenForrás: coldcrib.net

"Nagyon féltem, hogy kirekesztenek a társaim"

A krónikus verejtékmirigy-gyulladás miatt kialakuló bőrelváltozások a fájdalom mellett igen sok más kellemetlenséggel és pszichés teherrel is járhatnak, ami rendszerint jelentős életminőség-romlást eredményez. Sokan elveszítik az állásukat a betegség miatt, de a magánéletre, párkapcsolatra is rányomja a bélyegét.

"Nagyon féltem, hogy kirekesztenek a társaim" - kezdte történetét Gyarmati Andrea, aki 12 éves kora óta szenved krónikus verejtékmirigy-gyulladásban. Mindig készenlétben volt nálam mindenféle higiéniai eszköz, és váltás póló. Kínosan ügyeltem arra, hogy a többiek ne vegyék észre a tüneteimet.  A most 28 éves Andrea szerint nem ment tönkre a párkapcsolata a betegség miatt, a probléma inkább az volt, hogy inkább el sem kezdődött: "Mielőtt még elindultak volna az érzelmek, elmondtam a betegségem, és bizony előfordult, hogy válaszként elutasítást kaptam."

Súlyos teher ez a betegségForrás: Dreamstime

Van rá megoldás

A krónikus verejtékmirigy-gyulladás kezelési lehetőségei közül első lépés többnyire a helyi antibiotikus kezelés, gél vagy kenőcs formájában - mondta el Kinyó Ágnes, aki szerint ha kiterjedtek a tünetek, szájon át szedhető antibiotikumot kap a páciens elhúzódóan, néha kombinációban, illetve súlyosabb esetekben lehetőség van egy új biológiai terápiás kezelésre, amelyet injekció formájában, ugyancsak elhúzódóan kapnak a betegek. Természetesen a gyógyszeres kezelés mellett sebészi megoldás is létezik, már a kisebb gyulladt csomókat is gyakran megoperáljuk, ambuláns műtét keretében, a nagy kiterjedésű, hegesedéssel járó esetekben azonban gyakran csak a műtét jelent végleges megoldást  - tette hozzá a szakértő.