Egy friss kutatás szerint azoknak a nőknek a gyerekeinél, akik a terhességük vége felé, a harmadik trimeszterben fertőződtek meg a Zika-vírussal, semmilyen születési rendellenesség nem mutatkozott. Az újszülöttekre a legnagyobb veszélyt minden bizonnyal az jelenti, ha az anyát a terhesség korai szakaszában éri a fertőzés.

Amióta a Brazíliában kitört Zika-vírus okozta járványt összefüggésbe hozták néhány súlyos születési rendellenességgel, a szakemberek azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a terhesség melyik szakaszában a leginkább veszélyeztetett a magzat, illetve keresik a választ a kérdésre, hogy vajon akkor is veszélyben van-e a magzat, ha az anya megfertőződött ugyan, de semmilyen tünet nem jelentkezett nála. 

Egy terhes nőt kezelnek a hondurasi Tegucigalpa egyetemi kórházában. A helyi sajtó szerint, januárban 4473 esetben diagnosztizálták a vírust Hondurasban.Forrás: AFP
Zika-vírussal ferőzött szúnyogot vizsgálnak a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingoban, a Trópusi betegségeket kutató országos központbanForrás: AFP
Mi a Zika-vírus?
A Zika-vírus kórokozója Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben, egy vemhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. A főleg trópusi övezetben élő szúnyogok által terjesztett betegség enyhe lefolyású, nem halálos, a fertőzés azonban különösen veszélyt jelent a várandós nők magzatára: súlyos fejlődési rendellenességet, úgynevezett vízfejűséget (mikrokefáliát) okozhat, ezenkívül más neurológiai szövődmények is felléphetnek, mint például a Guillain–Barré-szindróma – írja a Wikipédia. Amerikai szakértők bizonyítottnak tartják, hogy a vírus mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

A vírus egy trópusi szúnyog csípésén keresztül terjed, de emellett szexuális úton is elkapható, sőt, akár nyállal is terjedhet. A legtöbb fertőzött embernél nem jelentkeznek tünetek, azonban akad, akinél láz, kiütések, ízületi fájdalmak vagy kivörösödő szem kíséri a fertőzést, ám ezek egy héten belül elmúlnak.

Az Egészségügyi Minisztérium munkatársa szúnyogirtást végez a San Salvadortól 6 kilométerre található Soyapango utcáin, hogy megakadályozzák a vírus terjedésétForrás: AFP

Oltás nincs a betegség ellen, ezért a legjobb védekezés, ha az ember megelőzi a szúnyogcsípést. 

Tünetmentes kismama esetében is megfertőződhet a magzat 

A New England Journal of Medicine című lapban közzétett vizsgálat során kolumbiai és amerikai tudósok 1850 Zika-vírussal fertőzött, várandós nőt kísértek figyelemmel, akik mindegyikéről pontosan tudták, hogy a terhességük melyik szakaszában fertőződtek meg a vírussal. A harmadik trimeszter alatt 600 nő fertőződött meg, közülük 90 százalék meg is szülte már a gyermekét, közülük senkinél nem tapasztaltak kisfejűséget vagy bármilyen egyéb rendellenességet. 

A hét hónapos terhes Maribel Gomez szúnyoghálóval védekezik a szúnyogok ellen a kolumbiai Caliban. Kolumbiában 31 555 Zika-vírussal fertőzött embert regisztráltak, közülük 5013 terhes nőForrás: AFP

A kutatást vezető Margaret Honein, az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) munkatársa azonban megjegyezte: előfordulhat, hogy később majd kialakul valamilyen probléma ezeknél a gyerekeknél. 

Kolumbiában egyébként mindössze négy Zika-vírussal kapcsolatos kisfejűséget jelentettek augusztus és április között – vagyis a tanulmány elkészítése idején –, azóta pedig még két további esetre derült fény. A kutatók nem tudják pontosan, hogy a négy kisfejűséggel született gyermek esetében az anya hányadik trimeszterben fertőződött meg, mivel egyiküknél sem jelentkezett semmilyen tünet. 

Zika-vírussal fertőzött brazil kisfiúForrás: AFP

A szakemberek arra is felhívják minden várandós nő figyelmét az érintett országokban, hogy attól még senki ne érezze magát biztonságban, hogy nem jelentkeznek rajta tünetek, hiszen 

lehet, hogy tünetmentesen hordozza a vírust,  és sajnos a magzat ebben az esetben is meg tud fertőződni. 

Már Európát is elérte 

Mint korábban a Life.hu megírta, januárban három brit állampolgárnál mutatták ki a Zika-vírust, akik korábban Dél-Amerikában jártak. Később egyre több európai országban, köztük néhány térségbeli országban, Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban regisztráltak Zikával megfertőződött betegeket. Szlávik János infektológus egy korábban adott interjújában korábban elmondta: nincs ok a pánikra, a terhes nők viszont ne kockáztassanak azzal, hogy a vírus által érintett területekre utaznak.