A kor előrehaladtának egyik elkerülhetetlen velejárója az egészségi állapot romlása. Idős hozzátartozóink esetében különösen fontos, hogy figyeljünk a jelekre, és tudjuk, mikor kell orvoshoz fordulnunk velük. Íme, a leggyakoribb időskori megbetegedések és az első apró jeleik.

Ha nem kezelik, komoly szövődményei lehetnek 

Az időskori keringési megbetegedések kialakulásának fő okait a verőerek rugalmasságának csökkenése, merevebbé válása, illetve a lerakódások jelentik. Ezek miatt alakulhat ki a magas vérnyomás, amelynek tünetei sokszor észrevétlenek maradnak, célzott kezelés hiányában azonban idővel komoly szövődmények jelentkezhetnek a beteg esetében: megnőhet a szívinfarktus és a stroke esélye. 

Forrás: Dreamstime

Figyelmeztető előjel lehet a tarkón, nyakszirten, avagy a nyaki gerincben jelentkező fejfájás, a szédülés, látászavar. További kockázati tényező lehet a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is. A nem kiugróan, csupán kissé vagy közepesen magas vérnyomást ugyanis a legtöbbször életmódváltással könnyen az egészséges szintre lehet csökkenteni – erről bővebben ide kattintva olvashatsz. 

Ki számít idősnek?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az idősödést 50 éves kortól számolja, és az időskor több szakaszra bontását ajánlja: 50 és 59 év között az áthajlás kora; 60 és 74 év között az idősödés kora; 75 és 89 év között az időskor; 90 és 100 év között az aggkor; 100 év felett a matuzsálemkor.

 

Nagyobb eséllyel alakul ki daganatos megbetegedés 

Az idősebb korban a szervezet működése megváltozik, lassulnak a génhibákat kijavító folyamatok, ami miatt fokozódik a daganatok kialakulásának kockázata. Az időskorban előforduló gyakori tumortípusok a vastagbélrák, a tüdőrák, az emlőrák, a prosztatarák és a bőr felszínén előforduló elváltozások. A betegség korai diagnosztizálása növeli a gyógyulás esélyét, éppen ezért elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok. 

Forrás: Dreamstime

A felejtés betegsége: az Alzheimer-kór 

Az egyik legrettegettebb időskorban jelentkező neurológiai megbetegedés az Alzheimer-kór, amelynek egyik legfőbb tünete a rövid távú memória hanyatlása. Ebben az esetben nagyon fontos a figyelem a beteg családjának részéről:  amennyiben az idősebb páciens elfelejt dolgokat, rosszabbodik az emlékező- és tájékozódási képessége, esetleg változást észlelnek a személyiségében, a viselkedésében, mielőbb szakértőhöz kell fordulni. Az Alzheimer-kór előrehaladását lassító vagy visszafordító kezelés egyelőre nem ismert, a célzott kezelések elsősorban a tünetek enyhítésére, csökkentésére irányulnak. Az Alzheimer-kórról bővebben ide kattintva olvashatsz. 

Te is segítenéd a demenciakutatást? Ezzel a mobiljátékkal megteheted! http://www.seaheroquest.com/hu 

 

Nem szabad félvállról venni: a csontritkulás 

A csontritkulás 60 év felett egyike a leggyakrabban diagnosztizált betegségeknek, és sokszor csak egy törés kapcsán derül rá fény. 

Forrás: Dreamstime

Idősebb korban, főként a nőknél, növekszik a csonttömegvesztés esélye, ami miatt törékenyebbé, gyengébbé válnak a csontok. A korai szakaszban nem észlelhetők a tünetek, később azonban az izmokban, kiváltképp a derék és nyak táján tompa fájdalom jelentkezhet, amely pihenésre enyhül. Árulkodó jel lehet továbbá az egyre romló testtartás is. 

Minden, amit a csontritkulásról tudni érdemes
Világszerte minden évben több ezer új csontritkulásos beteget regisztrálnak. Gyakran még az orvosok sem veszik észre a figyelmeztető jeleket, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. A Life.hu cikkéért kattints ide!

 

A 2-es típusú cukorbetegség 

Elsősorban nem az idősebb korúakat érinti ez a típusú anyagcsere-megbetegedés, amelynek fő kockázati tényezői a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a magas vérnyomás, illetve az öröklési hajlam is szerepet játszhat a kialakulásában.  A 2-es típusú cukorbetegek esetében az inzulinhiány részleges, ezért a magas vércukorszintkor tapasztalható tünetek helyett leginkább bőrviszketésre, fáradtságra, levertségre, látási problémákra, végtagzsibbadásra és a sebek lassú gyógyulására panaszkodnak a legtöbbször. A betegség életmódváltással, diétával és szájon át szedhető gyógyszer szedésével kezelhető.