Egy-egy légúti megbetegedés vagy annak szövődményei gyakran az ember hangszínének megváltozásával járnak. Ám mi van akkor, ha rövid idő elteltével sem múlik a panasz? Most kiderül.

A megfázáson és a hangszalagok gyulladásán túl más egyéb okok is állhatnak a mögött, hogy megváltozik a megszokott hangszín. 

Pajzsmirigyzavar 

Sajnos Magyarországon a pajzsmirigy megbetegedései manapság népbetegségnek számítanak. Amennyiben alulműködés áll fenn, illetve a pajzsmirigy megnagyobbodik – akár göbökkel, akár nélkülük –, igen gyakran alakul ki dysphonia, amelynek során a hang zörejessé, kissé rekedtessé válik, valamint elmélyül. 

Forrás: Dreamstime

Azonban nem csak a golyva és a pajzsmirigyhormonok csökkent jelenléte, hanem 

a pajzsmirigy túlműködése és a megnagyobbodott golyva is járhat hangképzési zavarokkal:  ebben az esetben csökkenhet a hang ereje. 

A nemi hormonok zavara 

A nők hangja életük során kisebb-nagyobb mértékben akár többször is megváltozhat: mind a pubertáskor, mind pedig a klimax hatással van a hangszínre. 

Forrás: Dreamstime

Ugyanígy befolyással van rá a menstruációs ciklusuk is: előtte néhány nappal és alatta például a hangszalagok megvastagszanak, aminek következtében a hang alig észrevehetően rekedtebbé, mélyebbé és halkabbá válik. Egyes hormonális zavarok esetében azonban szintén a hang az, ami megváltozik. 

Hogy miről árulkodik a mélyebbé, rekedtesebbé vált hang, illetve milyen további betegségekről árulkodik a beszéd megváltozása, arról a Napidoktoron olvashatsz.