Mire figyelj oda a nagy melegben? Így védd ki a leggyakoribb nyári nyavalyákat

Forrás: Youtube -
betegség felfázás húgyúti fertőzés strandolás tanács szúnyogcsípés ételmérgezés Nyár kullancscsípés napégés tipp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári hónapok a legjobb esetben nyaralással, pihenéssel, fesztiválozással és kerti partikkal telnek. Ám még a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy éppen a jól megérdemelt vakáció alatt kapunk el valamilyen kellemetlen tünetekkel járó betegséget. Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, és a tippeket arra, hogyan előzd meg őket.

Ha a természetben vagy

A jó idő nem csupán minket, hanem az élővilágot is előcsalogatja, köztük a szúnyogokat, a kullancsokat, a méheket és a pókokat is. Az általuk okozott csípések nem minden esetben jelentenek problémát, ám sokszor válthatnak ki allergiás reakciót, vagy akár fertőzést, és más különböző megbetegedéseket is okozhatnak.

Akár a Magyarországi szúnyogfajok is hordozhatják a maláriát és a nyugat-nílusi lázat, nem is beszélve a csípés okozta kellemetlen viszketésről, mert a vakarása miatt a csípés el is fertőződhet. A kullancscsípés akár agyhártyagyulladást és Lyme-kórt is okozhat.

Forrás: Dreamstime

Mire figyelj?

Amennyiben kirándulni, túrázni indulsz, a szükséges oltásokon túl használj rovarriasztó spray-t, illetve törekedj a zárt ruházatra, és kerüld a bozótos részeket. Minden alkalommal nézd át magad, vagy nézesd át magad, hogy van-e benned kullancs! Amennyiben trópusi országba készülsz, érdeklődj a kötelező és ajánlott oltásokról a Nemzeti Oltóközpontban.

Ha medence mellett, tenger- vagy tóparton vagy

A rekreációs célokra használt vizek, mint a gyógyfürdők, strandok vagy akár a termálvizek is tele lehetnek olyan baktériumokkal és kórokozókkal, amelyek hasmenést, gombás fertőzéseket vagy különféle bőrbetegségeket, szemfertőzéseket is okozhatnak. A vízben lubickolás sajnos a fülünknek is árthat: a vízparton vagy strandon könnyen összeszedhető gombás fertőzés akár fülgyulladást is okozhat.

Forrás: giphy.com

Mire figyelj?

Ha strandon vagy, használj papucsot, még a zuhanyzáshoz is. Aki hajlamos a gombás fertőzésekre, annak ajánlott lecserélni úszás után a vizes fürdőruhát egy szárazra – ezt már csak azért is érdemes, mert a vizes ruhadarabok viselésekor nagyobb a veszélye a felfázásnak, illetve nő a húgyúti fertőzések esélye is. Tartózkodjunk attól, hogy lenyeljük a strand vagy tó vizét!

Ha a büfében, étteremben vagy a konyhádban falatozol

A meleg hónapokban jelentősen megugrik az ételmérgezés okozta megbetegedések száma. Előfordulhat szalmonellafertőzés, ami ilyenkor akár az egész családon végigfuthat, de a forróságban szinte bármelyik élelmiszer könnyen megromlik: főleg a tejet, tojást, majonézt tartalmazó és nem hűtött ételekkel kell fokozottan vigyázni.

Forrás: Dreamstime

Mire figyelj?

Ha hőségben vagy


Strandon, vízparton, vagy akár egy kánikulában tett városnézés alatt is könnyen bekövetkezhetnek a napsugárzás és a hőség által okozott „megbetegedések", vagyis a napszúrás, a leégés, a kiszáradás és a hőguta.

Forrás: Youtube

Mire figyelj?

Elváltozott a hangod? Ez állhat a háttérbenhttp://www.life.hu/drlife/20160623-az-elvaltozott-hangszin-szamos-betegsegre-utalhat.htmlEgy-egy légúti megbetegedés vagy annak szövődményei gyakran az ember hangszínének megváltozásával járnak. Ám mi van akkor, ha rövid idő elteltével sem múlik a panasz? Most kiderül. Dr. Life--„Én vagyok az, aki szúrja magát"http://www.life.hu/drlife/20160623-milyen-az-elet-cukorbetegen-interju.htmlReznák Róbert 26 éves, mentős, imádja a hivatását, megjárta az El Caminót, szeret utazni – és 1-es típusú cukorbeteg immár ötéves kora óta. Vajon hogyan éli meg mindezt egy fiatal, élettel teli férfi? Hogyan áll hozzá a környezete? Mi az az állapotára irányuló kérdés, amivel ki lehet kergetni a világból? Miért érzi magát mégis erősebbnek bárki másnál? A cukorbetegek világnapja alkalmából készült beszélgetésünkből minden kiderül. Dr. LifeOrigoA Pszichológus Pasi: mi áll a szurkolás hátterében?http://www.life.hu/drlife/20160620-a-pszichologus-pasi-mi-all-a-focilaz-es-a-szurkolas-pszichologiaja.htmlElakadt villamos a körúton, tomboló tömeg és spontán örömködés – sok-sok év után végre újra szurkolhatunk és ünnepelhetjük a magyar csapatot az Európa-bajnokságon. Tombol a fociláz, emellett pedig még azok sem tudnak szó nélkül elsétálni, akiket nem különösebben érint meg az együtt drukkolás szele. Foci iránti szeretet és szurkolás – újabb érdekes pszichológia jelenség hátterét járja körül a Pszichológus Pasi. Dr. Life--„Nem váltak el a szüleim, pedig jobb lett volna” – Amikor a gyerek szenvedi meg a tönkrement házasságothttp://www.life.hu/drlife/20160614-nem-valtak-el-a-szuleim-pedig-jobb-lett-volna-tonkrement-hazassag-egy-gyerek-szemszogebol.htmlTanulságként mesélem el az én történetem, hogy minél több olyan szülő hallja meg, aki arra való hivatkozással tartja fent az alapjaiban megromlott, boldogtalanná, elégedetlenné, lelki beteggé tevő házasságát, mert szerintük a gyereknek így a legjobb. Mert azzal áltatják magukat, hogy a gyerek így nem sérül, családban nő fel, így a helyes... Dr. LifeThinkstockAz éhezés új formája: elhízáshoz vezethet az elégtelen táplálkozáshttp://www.life.hu/drlife/20160616-az-elhizott-szervezet-is-ehezik-ez-az-eheztetes-uj-formaja.htmlEgy friss globális jelentés szerint akár túlsúlyos, akár alultáplált az illető, a rosszul összeválogatott étrend mellett ugyanúgy éhezik a szervezete. Az elégtelen táplálkozás tehát elhízáshoz is vezethet. Dr. Life--Nem minden esetben fertőződik meg Zika-vírussal a magzathttp://www.life.hu/drlife/20160622-a-harmadik-trimeszterben-zikaval-fertozott-kismamak-gyerekeinel-nem-jelentkezett-rendellenesseg.htmlEgy friss kutatás szerint azoknak a nőknek a gyerekeinél, akik a terhességük vége felé, a harmadik trimeszterben fertőződtek meg a Zika-vírussal, semmilyen születési rendellenesség nem mutatkozott. Az újszülöttekre a legnagyobb veszélyt minden bizonnyal az jelenti, ha az anyát a terhesség korai szakaszában éri a fertőzés. Dr. LifeAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.