Köztudott, hogy sok négylábú állat elég jól elboldogul három lábbal is, ám az elefánt pont nem tartozik ezek közé. Ezért is volt Mosha számára megváltás, amikor műlábat kapott.

Mosha, az ázsiai elefánt egy taposóakna robbanása miatt vesztette el az egyik mellső lábát. Bár kissé nehézkesen, de elsántikált, ennek ellenére kihívást jelentett számára a helyváltoztatás.

Mosha az első műlábávalForrás: Friends of the Asian Elephant Foundation

Az állat két és fél éves volt, amikor meglátta őt a thaiföldi Ázsiai Elefántok Barátai Alapítványnál Therdchai Jivacate, thaiföldi sebész és feltaláló, aki emberi és állati műlábak készítésére szakosodott.

„Amikor megpillantottam Moshát, észrevettem, hogy az akkoriban 600 kilogrammos állatnak a levegőbe kell emelnie az ormányát ahhoz, hogy járni tudjon” – mondta Jivacate a Motherboard honlapnak.

A műláb készítéseForrás: Friends of the Asian Elephant Foundation

A sebész eldöntötte, hogy megpróbál műlábat készíteni az állatnak, végül egy nagyjából 15 kilogrammos lábprotézist készített a csoportjával műanyagból, acélból és rugalmas szalagokból. Moshának mindössze

12 órájába telt, mire megtanulta, hogyan járjon a műlábával.

Az elmúlt hat évben Mosha kilenc műlábat használt el, mivel nehezen bírta el az állat egyre növekvő tömegével és méretével.