Sokan a méhnyakrák kialakulásával kapcsolatban hallottak eddig a HPV-vírusról, amely számos daganatos megbetegedéshez vezethet. Évente nagyjából 1500 nő kap lesújtó, orvosi beavatkozást jelentő leletet a nőgyógyászától, ennek ellenére általánosságban még mindig sokan félnek elmenni rákszűrésre. Egy ma már elérhető egyszerű teszt segítségével könnyen kideríthető, hogy valaki hordozza-e a vírust, és ezáltal veszélyezteti-e önmaga, illetve más egészségét.

A szexuális úton terjedő HPV-vírus a fertőzött személy szervezetében akár 1-2 évig is tünetmentesen lappanghat, szerencsés esetben azonban az immunrendszer képes leküzdeni a fertőzést. Ha azonban nem, úgy 5–20 éven belül a vírus jó- vagy rosszindulatú bőr- és nyálkahártya-elváltozások megjelenéséhez vezethet.

Forrás: Dreamstime

Egyes típusok szemölcsöket okoznak, a magas kockázatú csoportba soroltak azonban a méhnyakrák, hüvely- és szeméremtestrák, hímvesszőrák, végbélrák és szájüregi rákos daganatok kialakulásában játszanak szerepet. A HPV-vírus majdnem 100%-ban okolható a méhnyakrák kialakulásáért, 85%-ban felelős a végbélnyílás körüli rákért, 15%-ban pedig a fej-nyaki daganatok (pl. garatrák) megjelenéséért. A mellrák után a méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 éven aluli nők körében.

Dr. Benczik Márta szerint ennek ellenére a nők többsége csak 30 év felett gondolkodik el a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságán. 

Forrás: Dreamstime

„Ugyan jól ismert, hogy a méhnyakrák igen magas halálozási aránnyal járó betegség, sokan mégis tartanak az orvosi vizsgálattól, kényelmetlenül és kiszolgáltatottnak érzik magukat a rendelőben. Ma már azonban több megoldás is létezik arra, hogy kiderüljön, valaki fertőzött-e a vírussal.A klasszikus, nőgyógyászati rákszűrésen is kérhető HPV-vizsgálat mellett ma már elérhető az otthoni, úgynevezett önmintavételes HPV-teszt is.Így egyszerűen kideríthető, hordozza-e az érintett lány, nő a HPV-vírust. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik” - magyarázta a szakértő.

A tesztről bővebben a Napidoktor.hu-n olvashatsz ide kattintva.

Megelőzhető, mégis százak halnak bele
Magyarországon évente négyszázan halnak bele egy olyan alattomosan fejlődő betegségbe, amelyet nem is lenne olyan nehéz megelőzni. A méhnyakrákot szinte kizárólag a HPV-vírus okozza, amely ellen már létezik védőoltás, szűrővizsgálattal pedig felfedezhetők a korai elváltozások. A Life.hu szakértő segítségével járt utána a megelőzés lehetőségeinek: kattints ide a cikkért!