A kutatás összesen 2 ezer felnőttet vizsgált, és kiderült 35 százalékuknak van valamilyen húgyhólyag problémája. Megkérdezettek fele azonban túlzottan is szégyelli a problémát ahhoz, hogy orvoshoz merjen fordulni vele, de még a szeretteinek sem számol be a gondról.

Sok nő, aki szült már, ismeri a problémát, amikor nevettében kicsit összevizeli magát. Bár ilyesmivel a közbeszédben csak viccelni szoktunk, azoknak, akik átélik, többnyire kevésbé humoros ez az egész.

Az inkontiencia a férfiak és a nők életét egyaránt megkeserítheti, de különösen szülés után gyakori a probléma. Akkor kerül rá általában sor, amikor a teli hólyag nyomás alatt van, és ezért nevetés vagy köhögés hatáséra a vizelet szivárogni kezd. A felmérés szerint 2096 felnőtt közül 35 százalék küzd ezzel a problémával, vagyis pisilték már össze magukat nevetés közben. Többségük némán szenved, orvoshoz fordulni nem mer, a szerettei előtt szégyelli a problémát.

Itt a világ első szexi inkontinencia-bugyijaForrás: Facebook/confitex

Az orvosi eszközöket gyártó brit Coloplast által végzett kutatás szerint 47 százalék a hozzá legközelebb álló szerettének sem mer beszélni a tünetről, annyira szégyelli magát. A szakemberek szerint előfordul, hogy az inkontinencia miatt az emberek nem mernek iskolába, illetve munkába menni, így a súlyosabb esetek jelentősen megváltoztatják az életminőséget.

Jelenleg a brit egészségügyi rendszer, az NHS évi 1,8 milliárd fontot költ az inkontinencia kezelésére, azt azonban még így sem tudják a páciensek, hogy mennyire nincsenek egyedül problémájukkal.