Bár gyakori tünet, lábfájdalommal mégis csak hónapok avagy évek múltán fordulnak csak orvoshoz a betegek. Pedig minél előbb kiderül a probléma, annál eredményesebben kezelhetők a fájdalmat kiváltó okok. 

Érszűkület 

Nem csupán túlerőltetésre, ízületi kopásra vagy fájdalomra utalhat a vádli és a comb fájdalma. Ha ugyanis a fájdalom tartósan fennáll, ráadásul mindez a végtag hidegségével, a bőr szárazságával, hámlásával, avagy a lábujjak és a sarkak elszíneződésével társul,  akár érszűkületre is gyanakodhat a beteg – különösen, ha idős, cukorbeteg, dohányzik, avagy valamilyen szív- és érrendszeri problémával küzd, vagy már előfordult a családjában. 

Forrás: Dreamstime

Fontos azt tudni azonban, hogy az érszűkület túl késői felismerése súlyos szövődményekhez vezethet  – hangsúlyozta dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa. 

Visszér

Az érszűkülethez hasonlóan a visszér is járhat lábfájdalommal. A probléma sokszor jellegzetes panaszokkal jár, mint a látható apró hajszálerek, a kitüremkedő, kacskaringós erek,  a nehézlábérzést vagy a lábgörcsöket azonban kezdetben a megnőtt vénás nyomás is okozhatja, amely ilyenkor még nem jár sem a visszérbillentyűk elégtelenségével, sem a felületes visszerek kórosan nagy tágulatával. 

Forrás: Dreamstime

Az érszűkület és a visszér közti különbségekről és a többi, velük kapcsolatos megdöbbentő adatokról bővebben a Szívderítő.hu-n olvashatsz.