Egy friss kutatás szerint a várandósság alatt javasolt étrend-kiegészítő készítményeknek semmilyen egészségjavító hatásuk nincs, és pénzkidobásnak nevezték az ilyesféle szerekre költött összegeket.

A Drug and Therapeutics Bulletin című szaklapban megjelent tanulmány szerzői elemezték az eddigi kutatásokat, és azt találták, hogy az étrend-kiegészítők nem javítják a kismamák és babáik egészségét. Azt azért hozzátették, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok pótlására azonban szüksége lehet a várandós nőknek. 

Forrás: Dreamstime

Van, ami kell, és van, ami árthat

A tanulmányt végző kutatók a folsav fogyasztása mellett találták a legtöbb indokot:  napi 400 mikrogramm bevitele megóvhatja a magzatot a gerincvelő egy fejlődési rendellenességétől. Ugyanakkor javasolt a D-vitamin szedése is, amely az édesanya és a magzat csontjainak egészségéért felel. Az A-vitamin veszélyes lehet a várandósság alatt, túl nagy mennyiségben árthat a babának.

Az egészség máshol kezdődik

A kutatók szerint a kismamák hajlamosak bedőlni a reklámoknak, amelyek miatt úgy érezhetik, meg kell vásárolniuk az adott készítményt születendő gyermekük egészségéért. Mégis jobban járnak, ha ellenállnak, és inkább a kiegyensúlyozott és helyes táplálkozásra helyezik a hangsúlyt  - hogy pontosan mire kell figyelni, és milyen étrend javasolt a kismamáknak, arról bővebben a Napidoktor.hu-n olvashatsz.