Energiavámpír – gyakran hallani ezt a kifejezést, amelyet gyűjtőfogalomként emberekre és viselkedésre szokás mondani. De kik is ők, és mit árthatnak nekünk? A Pszichológus Pasi megmondja.

Az energiavámpírok azok az embertípusok, akiket szakmai nyelven nárcisztikusoknak hívunk. A magukról kialakított arculatnál és látszatnál nem tartanak többre semmit, a legkevésbé sem nevezhetők empatikusnak, és mivel önmagukat sem szeretik igazán, másokat sem nagyon fognak. Ők azok, akik a magukról kialakított arculatnál vagy látszatnál semmit sem tartanak többre.

Forrás: Dreamstime

Honnan ismered fel őket?

Az energiavámpírok legegyszerűbb ismérve, hogy egy-egy baráti beszélgetést minden esetben úgy terelnek, hogy az róluk szóljon, és ne legyen más választás, mint csodálni, vagy épp sajnálni őket.

Vannak az örökös panaszkodók, áldozatok és drámakirálynők, akiknél minden apró probléma egy-egy újabb lehetőség egy kis kesergésre – ellenben sosem tesznek semmit magukért, és a vigasztalásunkból nyerik vissza erejüket, bármekkora problémát is jelentsen ez számunkra.

Az energiavámpírok másik jellegzetessége, hogy sokszor nyílt agresszióval igyekeznek uralkodni a másikon, esetleg kritizálással, kéretlen tanácsok tömkelegével, vagy éppen bűntudatkeltéssel igyekeznek manipulálni a másikat, hogy elérjék, amit szeretnének. Megfigyelhető, hogy egy-egy velük folytatott beszélgetés után nem nyugodtnak, sokkal inkább szétszórtabbnak és zaklatottabbnak érezzük magunkat. Mindez nem meglepő, hiszen sokkal több energiát vesz ki belőlünk, mint amennyivel feltölt minket.

Forrás: giphy.com

Vigyázz, mert te is az lehetsz!

Ne felejtsük el, hogy mindenkinek lehetnek rossz napjai, a barátok pedig éppen azért vannak, hogy mellettünk álljanak és meghallgassanak bennünket. Ha azonban valaki társaságában rendre azt érezzük, hogy inkább kivesz, semmint beletesz a kapcsolatba, tudatosítanunk kell magunkban és benne is, hogy nem tesz nekünk jót a barátsága.

Ezek az egyoldalú kapcsolatok akár idővel minket is energiavámpírokká változtathatnak, hiszen egy pszichésen és lelkileg is kimerült ember hajlamosabb arra, hogy másokból pótolja a benne keletkezett hiányt.

Engedd el, aki nem neked való!

Első lépésben szűrd meg a barátaidat: ki az, aki meghallgat? Tisztel téged? Támogat mindenben? Erőt önt beléd, ha épp arra van szükséged? Optimális esetben mindez kölcsönös, ám előfordulhat, hogy valakiből csak bizonyos helyzetek vagy témák hozzák elő a vámpírt.

Forrás: Dreamstime

Ha úgy érzed, hogy az illetővel való találkozás inkább lehúz, semmint feltölt, ha az esetek túlnyomó részében a panaszkodás van terítéken, míg a tanulságok leszűrése, avagy a dolgok jobbá tétele kevésbé, akkor lehet, hogy egy véget nem érő keringő szereplője vagy. Ne legyél senki lelki szemetesládája, találd meg és képviseld a saját határaidat, és mindig törekedj az olyan kapcsolatokra, amelyek kölcsönösen előnyösek mindkét fél számára.

A Pszichológus Pasi
Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi