Pisipara: ezért nem kell szégyellned magad, ha felnőtt létedre bevizelsz

Forrás: Thinkstock -
vizelet inkontinencia pisilés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kutatás összesen 2 ezer felnőttet vizsgált, és kiderült 35 százalékuknak van valamilyen húgyhólyag problémája. Megkérdezettek fele azonban túlzottan is szégyelli a problémát ahhoz, hogy orvoshoz merjen fordulni vele, de még a szeretteinek sem számol be a gondról.

Sok nő, aki szült már, ismeri a problémát, amikor nevettében kicsit összevizeli magát. Bár ilyesmivel a közbeszédben csak viccelni szoktunk, azoknak, akik átélik, többnyire kevésbé humoros ez az egész.

Az inkontiencia a férfiak és a nők életét egyaránt megkeserítheti, de különösen szülés után gyakori a probléma. Akkor kerül rá általában sor, amikor a teli hólyag nyomás alatt van, és ezért nevetés vagy köhögés hatáséra a vizelet szivárogni kezd.

Forrás: Thinkstock

A felmérés szerint 2096 felnőtt közül 35 százalék küzd ezzel a problémával, vagyis pisilték már össze magukat nevetés közben. Többségük némán szenved, orvoshoz fordulni nem mer, a szerettei előtt szégyelli a problémát.

Az orvosi eszközöket gyártó brit Coloplast által végzett kutatás szerint 47 százalék a hozzá legközelebb álló szerettének sem mer beszélni a tünetről, annyira szégyelli magát.

A szakemberek szerint előfordul, hogy az inkontinencia miatt az emberek nem mernek iskolába, illetve munkába menni, így a súlyosabb esetek jelentősen megváltoztatják az életminőséget.

Jelenleg a brit egészségügyi rendszer, az NHS évi 1,8 milliárd fontot költ az inkontinencia kezelésére, azt azonban még így sem tudják a páciensek, hogy mennyire nincsenek egyedül problémájukkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.