Faember, farkasember és kőember – nem, nem egy népszerű science fiction történet szereplőit soroljuk, hanem néhányat a világ nagyon furcsa rendellenességei közül, amelyekről egyelőre az orvostudomány is keveset tud, a diagnózisuk bonyolult, viszont csak ritkán fordulnak elő.

A farkasember-szindróma

A hipertrichózis, vagy más néven a fokozott szőrnövekedés során a rendellenességben szenvedők testének minden egyes pontját abnormális mennyiségű szőr és haj borítja. A hipertrichózis nem kimondottan betegség, mivel egy genetikai mutáció eredménye, amelyen a túlzott szőrnövekedésen túl a fogíny szöveteinek túltengését is okozza  – nem véletlenül ragadt rá tehát a farkasember-szindróma elnevezés. 

Jesus Aceves és családjának számos tagja is farkasember-szindrómában szenvedForrás: AFP/Yuri Cortez
Ilyen az élet farkasemberként
Xiaoling a Kína déli részén fekvő Guilin városában született. A nyolcéves kislány életét és mindennapjait megkeseríti a kinézete, ugyanis fokozott szőrnövekedésben, vagyis farkasember-szindrómában szenved. Történetét ide kattintva olvashatod el.

A fakéreg bőr

A Lewandowski-Lutz diszpláziának nevezett rendellenesség egy nagyon ritka bőrbetegség, amely recesszív módon öröklődik. A beteg bőrén szemölcsszerű kinövések jelennek meg, amelyek fakéregnek tűnő képződményekké fejlődhetnek. A rendellenesség fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatát. A tünetek már gyermekkorban megjelenhetnek. Teljesen meggyógyítani nem lehet, műtétileg azonban lehet kezelni - erről bővebben itt olvashatsz.

Abul Vajondar is ettől a ritka bőrbetegségtől szenvedForrás: Northfoto

Az állandó szexuális izgalom szindróma

Amilyen izgatóan hangzik, annyira megkeserítheti az életet az állandó szexuális izgalom szindróma. A rendellenességben szenvedő betegek egész nap orgazmusközeli állapotban vannak, és már egyetlen apró impulzus is elég nekik ahhoz, hogy a csúcsra érjenek – amiből egy nap akár kétszáz is kijut, akár akarja az illető, akár nem.

Forrás: Youtube

A pontos okát a mai napig csak találgatni tudják: egyes feltételezések szerint köze van a nyugtalan láb szindrómához, amelyet szintén az idegpályák rendellenes működése okoz. A rendellenesség általában középkorú hölgyeket érint, de sokszor előfordul, hogy már pubertáskor előtt megjelennek a kellemetlen, cseppet sem élvezetes tünetek.

Akár napi több száz orgazmus
Fekvőrendőrök, rezgő mobiltelefonok, forgóajtók, vagy akár bevásárlókocsi tolása is orgazmust válthat ki a harmincéves Zara Richardsonból, aki teljesen belefáradt már abba, hogy a leghétköznapibb tennivalók is szexuális izgalomba hozzák. A fiatal brit nő történetét ide kattintva olvashatod el.

A kőemberszindróma

A kővé válás szindrómának is nevezett betegség egy progresszív genetikai rendellenesség, amely során a lágy szövetek, köztük az izmok és az inak sérülésük után regenerálódás helyett csontszövetté válnak. A nem mindennapi betegség nagyon ritkán fordul elő: kétmillióból mindössze egy embert érint. A túlcsontosodásra sajnos nincs gyógymód.

A kőember-szindrómában szenvedők izmai sérülés után csontszövetté alakulnak átForrás: Wikipédia
Ashley még szörfözik is
Kevés rettenetesebb betegség létezhet, mint a FOP, vagyis a kőember-szindróma, amelynél az idő előrehaladtával élő szoborrá válnak a betegek. Ashley Kurpiel vagy Seanie Nammock is ebben szenved, mégis szép leckét adnak az élet szeretetéről: folyamatosan megvalósítják álmaikat, és amennyire lehet, boldog életet élnek. Történetüket ide kattintva olvashatod el.

A fájdalom iránti kongenitális érzéketlenség

Ez a nagyon bizarr genetikai rendellenesség a fizikai fájdalom iránti teljes érzéketlenséget okoz, amely során bármelyik testrésze sérül meg a betegnek, nem érzékeli.

Ashlyn Blockernél még kislány korában diagnosztizálták a betegségét. Mára már megtanult együtt élni ezzel, néha azonban még előfordulnak a betegségéből adódó balesetekForrás: Facebook/Ashlyn Blocker

Hiába forró az ital, hiába vágja el a kezét véletlenül az illető, mindebből semmit sem érez,  amelynek folytán számtalan komoly baj is kialakulhat.