izgalom depresszió szexuális vágy szenvedés orgazmus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fekvőrendőrök, rezgő mobiltelefonok, forgóajtók, vagy akár bevásárlókocsi tolása is orgazmust válthat ki a harmincéves Zara Richardsonból, aki teljesen belefáradt már abba, hogy a leghétköznapibb tennivalók is szexuális izgalomba hozzák.

A legtöbb ember számára a hétvégi nagybevásárlás vagy a porszívózás csak unalmas házimunkának tűnik, azonban az angliai Basingstoke-ban élő 30 éves Zara Richardson egy meglehetősen ritka rendellenesség következtében a fenti tevékenységek hatására bármikor képes orgazmust elérni. Zarával előfordult már, hogy egy nap alatt közel 500 orgazmusa volt, anélkül, hogy élvezte volna.

Thinkstock
Thinkstock

A kép illusztráció, Zaráról itt láthatsz képeket

Az úgynevezett állandó szexuális izgalom szindróma, vagy röviden PSAS mindössze pár ezer embert érint a világon. Ez az állapot általában középkorú nőkre jellemző, de nem ritka az sem, hogy már gyermekkorban elkezdődik. A betegség kiváltó okait egyelőre homály fedi, és a szakértők is csak a sötétben tapogatóznak a PSAS rejtélyét illetően.

"Az emberek azt gondolhatják, hogy ez fantasztikus adottság, és örülnének, ha életükben akár csak egyszer is átélhetnék a szexuális beteljesülést, pedig az állandó szexuális izgalom és kontrollálatlan orgazmusok nagyon megkeserítik az életem. A leghétköznapibb cselekvés is orgazmust válthat ki, ez rendkívül fárasztó, és semmit nem tudok tenni ellene" - panaszkodott Zara a Sun újságírójának.

"Orgazmusom van, miközben átmegyek egy forgóajtón, miközben áthajtok egy fekvőrendőrön, mikor leül valaki mellém a kanapén, szinte a legkisebb rezgés vagy mozgás kiváltja a beteljesülést, de mégsem elégülök ki, mivel az izgalom nem múlik el, hanem folyamatosan jelen van. Felizgulva ébredek, felizgulva fekszem le, kész pokol az életem" - folytatta Zara, akinek már szinte teljesen megszűnt hagyományos értelemben vett szexuális élete, ráadásul időközben elhatalmasodott rajta a depresszió is.

Az állandó szexuális izgalom szindrómát először 2001-ben dokumentálták egészségügyi rendellenességként. Zara esetében 2010-ben diagnosztizálták a zavart, miután hónapokig szenvedett a folyamatos szexuális izgalomtól. "Úgy emlékszem, hogy ez a dolog fokozatosan kezdődött, eleinte a hormonváltozással próbáltam magyarázni a jelenséget, de bármit tettem, nem szűnt meg az állapot. Soha nem éreztem magam teljes mértékben kielégülve, miután lefeküdtem az akkori barátommal, pedig mindent kipróbáltunk, az izgatottság érzése örökre megmaradt" - mondta Zara, aki időnként fagyaszott zöldségeket szorít az ágyékához, hogy némiképpen lehűtse vágyait.

Zara jelenleg egy honlapot üzemeltet, ahol a hasonló helyzetben lévő nők számára nyitott egy fórumot, ahol megbeszélhetik a problémáikat és tanácsokat adhatnak egymásnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.