Ma már egyre többször hallani arról, hogy a többletsúlynak milyen egészségtelen következményei lehetnek. Egy nemrég készült kutatás eredméne szerint azonban a testtömeg-index (BMI) csupán kicsiny emelkedése is komoly bajt okozhat.

A Lancet című folyóiratban publikált tanulmány eredménye szerint nem csupán az elhízás, hanem a túlsúlyosság is kapcsolatba hozható az idő előtti halállal.

Forrás: Dreamstime

A kutatási jelentés szerint azok a betegek, akiknek a BMI-je meghaladta az ajánlott szintet, és túlsúlyosnak minősültek, 11%-kal emelkedett meg a korai halál bekövetkezésének kockázata azokhoz képest, akiknek az ajánlásoknak megfelelő BMI értéke volt. Korai halálnak minősítik a 70 életév betöltését megelőző haláleseteket.

A 30-35 közötti BMI értékű emberek az elhízottság első kategóriájába tartoznak, és az ő esetükben az idő előtti halál bekövetkezésének valószínűsége 45%-kal nőtt, míg azoknak az esetében, akik az elhízottság legfelső kategóriájába tartoztak, illetve a BMI-jük 40 fölött volt, ez a kockázat csaknem megháromszorozódott.

Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a BMI kis mértékű emelkedése is már súlyos veszélyt hordoz. Folyamatos kockázatemelkedés figyelhető meg a túlsúlyosságtól kezdve az elhízás fokozatai felé haladva
– jelentette ki Dr. Emanuele Di Angelantonio, a Cambridge Egyetem oktatója és a tanulmány vezető szerzője.

Még több megdöbbentő adatért kattints a Szívderítő.hu oldalára!