Az édesanyának és a babának is egyaránt fontos az anyatejes táplálás: általa nem csupán egészségesebbek lesznek a gyermekek, hanem az immunrendszerük is erősödik, elkerülhetik a cukorbetegséget, és egyes kutatások szerint az IQ-juk is magasabb lesz, míg az anyukákat többek között a mellrák kialakulása ellen védi, ha szoptatják kisbabájukat.

Divat vagy létszükséglet?

Manapság egyre felkapottabb téma lett az anyatejes táplálás fontossága és a nyilvános szoptatás is. A téma több divatirányzatot megélt: még a felszínes szemlélő számára is szembetűnő, hogyan jutott el az emberiség a szülés utáni természetes mellre vételtől a szoptatós dajkákon át az alakjukat féltő anyákig, majd egy hirtelen váltással a "divat-szoptatásig."

Forrás: Dreamstime

Szerencsére ma már a legtöbb kismama és édesanya tisztában van vele, hogy az anyatejes táplálás jóval több, mint etetés.

Számtalan betegség elkerülhető a szoptatással

A tudósok megállapították, hogy a mellrák kialakulásának a valószínűsége kimutathatóan csökken azoknál a nőknél, akiknek gyermekük született és őt hosszú ideig szoptatják. A szoptatás elősegíti a szülés utáni méhösszehúzódást, valamint megvédi mind az anyát, mind a gyermekét akár a túlsúlytól. 

Forrás: Dreamstime

A baba immunrendszere igazán addig védett, ameddig anyatejjel táplálkozik. Mindemellett a szoptatás során berögzült szájmozgás jó hatással van a fogak kialakulására, de a bőrön kialakult ekcéma is részben elkerülhető az anyatejes táplálás által.

Szinte hihetetlen, hogy a szoptatás kihat az általa táplált csecsemő későbbi testsúlyára, elkerülhető lehet ezáltal a cukorbetegség, de a legújabb kutatások még bizonyos rákfajták megelőzését is valószínűsítik. Az érzelmi biztonság és az anyatejjel bejuttatott tápanyagok teszik érthetővé azt, hogy sok esetben miért magasabb az IQ-juk a természetes úton táplált gyermekeknek.

Még több érdekes és megdöbbentő adatért kattints a Napidoktor.hu cikkére!