Egyre több professzor és főorvos adja nevét és egyetértését a dr. Novák Hunor által elindított kezdeményezéshez, amiben a kalcium allergiában való hatástalanságáról van szó. Bár korábban többször is jelentek meg ezzel kapcsolatos hírek, és indultak kezdeményezések, az általános vélekedés szerint az allergiás reakciók kezelésére még mindig a kalcium a legjobb, a legtermészetesebb és a legelérhetőbb szer. De vajon itthon miért terjedhetett el, és ivódhatott be ennyire mélyen a köztudatba ez a nagyon is téves vélekedés? Mit javasol a szakértő helyette? Ennek jártunk utána. 

Bár korábban többször is lehetett hallani és olvasni a kalcium hatástalanságáról az allergiás reakciók kezelésében, a magyar köztudatban rendíthetetlenül tartja magát az elképzelés: a kalcium természetes, és kiválóan enyhíti az allergiás tüneteket. 

Sokan csak kalciumot szednek allergia ellenForrás: Dreamstime

„Több alkalommal is előfordult az ügyeletemben, hogy az anyuka behozta a darázscsípéses gyermekét, aki annyira peches volt, hogy pont érzékenyebb volt rá, és egy erőteljesebb reakció jelent meg nála. A csípés helye viszketett, beduzzadt, kiütések jelentek meg a testén, napokig nem szűntek a tünetek, és mindaddig csak kalciumot kapott. Persze jó szándékkal adta a szülő, mert azt gondolta, hogy hatásos. Két-három-négy napig szenvedett a gyerek, csak azután hozták be, mert nem javult – »nem hatott« a kalcium. Kínomban csak a hajamat tudtam tépni, annyira sajnáltam szegény gyereket" – magyarázta dr. Novák Hunor, aki a Facebook-oldalán indította útjára nyílt levelét, amellyel célja, hogy minél többekhez eljusson az információ a kalcium teljes hatástalanságáról az allergiában. 

Dr. Novák HunorForrás: Dr. Novák Hunor

Miért éppen a kalcium, miért nem más?

Először az 1890-es években, még a hatásos allergiaellenes szerek, az antihisztaminok felfedezése előtt merült fel, hogy a kalcium jó lehet az allergiás reakciók kezelésére. 

Ezt az elméletet később sem igazolták, mi több, meg is cáfolták,  ennek ellenére Novák Hunor szerint ha mélyre akarunk nyúlni, akkor innen eredeztethető a tévhit. 

A legnagyobb „löketet” azonban nagy valószínűséggel az az allergiaellenes készítmény adhatta, amelynek neve egy-két betű különbséggel megegyezett a kalcium pezsgőtabletta nevével. 

Elég nevetséges dolog: olyan, mintha az ismert lázcsillapító nevét összekevernék mondjuk egy hipermarketben kapható őszibaracklé márkajelzésével. 

Forrás: AFP

Nagyon szerencsétlen ez a névhasonlóság, a kalcium pezsgőtablettában azonban abszolút nem található semmilyen allergiaellenes gyógyszer, csak kalcium” – magyarázta a szakértő.

De nem ez az egyetlen oka annak, hogy a kalcium továbbra is tartja helyét: mint a nyílt levélben is megfogalmazódik, az allergiás reakciók hullámzó lefolyásúak, illetve teljesen jól gyógyulhatnak maguktól, spontán is. 

Ennélfogva előfordulhat, hogy az illető beveszi a kalciumot, és tévesen azt gondolja, ettől múltak el a panaszok, miközben bármi mást, akár egy sima C-vitamint vagy fokhagymát is alkalmazhatott volna a beteg. A szakértő szerint azoknak is ugyanilyen hatásuk lett volna, mivel nem ezek, hanem az immunrendszer működése miatt múlnak el a tünetek, és gyógyul meg a beteg.

Az allergiás reakciók a kalcium bevételétől függetlenül elmúlhatnakForrás: Dreamstime

„Sok olyan gyerekkel találkozom, akiket beborít a csalánkiütés, nem adok nekik egyből gyógyszert, és 10 perc múlva már hűlt helyük van: a kiütések jönnek-mennek. Testünk egy tökéletesen működő szervezet, ami a legtöbbször még ezt is megoldja”  – mondta Novák Hunor.

Kalcium helyett mit? 

A kalcium enyhe allergia ellen sem hatásos, a rovarcsípéses és az allergiás reakciókat az antihisztaminok tudják enyhíteni, amelyek biztonságosak, recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban, ráadásul legtöbbször olcsóbbak, mint a kalcium. 

Allergiás kiütések esetén az antihisztamin használ, nem a kalciumForrás: Dreamstime

„A kalcium allergia ellen való alkalmazásáról gyakorlatilag nem nagyon van szó külföldön, sőt, el sem terjedt ez a nézet. Több külföldi olvasóm számolt be arról, hogy amikor allergia kezelésére kalciumot kértek, teljesen hülyének nézték őket a gyógyszertárakban. Ez tényleg egy hungarikum, nagyon elterjedt itthon a »kalciumozás«.  A szokás és a hagyomány nagyon erős a magyar orvoslásban, ezért hangsúlyozzuk a bizonyítékon alapuló orvoslásra való áttérést, és ne az legyen a válasz: azért használunk kalciumot, mert mi így szoktuk.”  A szakértő hangsúlyozza: súlyos allergiás reakció esetén, amikor például egy rovarcsípés után gombócérzést, nyelési vagy légzési nehézséget, rekedtséget tapasztalunk, esetleg ájulás, hasmenés vagy hányás jelentkezik, azonnal mentőt vagy orvost kell hívni.