A világhálóról szerzett gyógyszerek több kockázatot is hordozhatnak, és akár tiltott hatóanyagokat is tartalmazhatnak, míg az engedéllyel rendelkező ellátótól vásárolt készítmény esetén eredményesebben nyomon követhető, kit terhel a felelősség baj esetén.

A szigorú szabályozásnak és felügyeletnek köszönhetően Magyarországon nem került még hamis vagy nem engedélyezett készítmény a törvényes gyógyszer-kereskedelembe – mondta el Rétvári Bence, az Emberi Eőforrások Minisztériumának parlamenti titkára, aki továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy január 1-jétől elrendelhető azon honlapok ideiglenes hozzáférhetetlenné tétele, amelyek nem engedélyezett vagy hamis gyógyszereket forgalmaznak.

Forrás: Dreamstime

Akár az egészségedbe is kerülhetnek

Az interneten vásárolt, ellenőrizetlen forrásból származó termékek több kockázatot is hordozhatnak. Tartalmazhatnak vényköteles vagy tiltott hatóanyagot, de előfordulhat, hogy olyan anyagot is, amely nem gyógyszerhatóanyag, hanem például veszélyes gyomirtó.

Forrás: Dreamstime

Míg az engedéllyel rendelkező ellátónál vásárolt gyógyszer esetén a gyártó, a nagykereskedő, a gyógyszerész, illetve az orvos vállalja a felelősséget, a törvény megkerülésével megvett gyógyszerek esetében a felelősséget nem lehet megállapítani.

Még több megdöbbentő infóért kattints a Szívderítő.hu oldalára!