Legyen szó alul- vagy túlműködésről, a pajzsmirigy működésével kapcsolatos problémák akár egy egész életen át végigkísérheti a betegek mindennapjait. A Life.hu összegyűjtötte azokat a hírességeket, akik valamilyen módon érintettek voltak ebben a megbetegedésben.

Oprah Winfrey 

Az egyik legbefolyásosabb amerikai showlady annak idején a saját műsorában beszélt őszintén a pajzsmirigyével kapcsolatos problémáiról. A testem ellenem fordult. Először pajzsmirigy-túlműködésem volt, ami felgyorsította az anyagcserémet, és napokig nem tudtam aludni. A legtöbb ember lefogy ilyenkor. Nálam nem így volt. Aztán hipotireózisom volt, ami lelasította az anyagcserémet, ezért folyamatosan fáradt voltam” – magyarázta akkor a népszerű műsorvezető, aki természetesen, életmódváltással és gyógyszermentesen kezelte a betegségét, hatalmas vitát gerjesztve ezzel a szakértők köreiben. 

Forrás: AFP/Paras Griffin

Csepregi Éva

A népszerű magyar énekesnő életmódváltással és a paleolit diéta követésével orvosolta évek óta tartó pajzsmirigyproblémáját és térdfájását. Van egy pajzsmirigyproblémám, és ez ügyben kutakodtam, mert emiatt kis göbök alakulnak ki a szervezetben, amelyek a helyes táplálkozással visszaszoríthatók”  – mondta el egy interjújában a sztár, aki nem csupán egészségesebb, hanem karcsúbb is lett a speciális étrendnek hála. A paleolit diéta előnyeiről és hátrányairól bővebben ide kattintva olvashatsz. 

Fotó: Szabó Gábor/Origo
8 tünet, ami pajzsmirigybetegségről árulkodik
Ezer nőből átlagosan 15-en szenvednek pajzsmirigy-alulműködésben: ők folyamatos fáradtsággal, depresszióval küzdenek. Az egyik leggyakoribb pajzsmirigyprobléma tüneteiről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Kelly Osbourne

Ozzy és Sharon Osbourne közös lánya hízásával, majd hirtelen fogyásával hívta fel először a figyelmet egészségére. Később arról terjedtek a hírek, hogy a sztárcsemete súlyingadozásai mögött nem valamilyen drasztikus diéta, hanem a pajzsmirigyével kapcsolatos probléma áll. 

Hogy pontosan mi volt a gond, arról Kelly nem beszélt, a New York Daily News orvosszakértője, dr. David Samadi szerint a gyorsan lement kilókért valószínűleg a hipertireózis okolható. A tévésztár egyébként később azt mondta: megfelelő táplálkozással, sporttal és alvással sikerült lefogynia több mint 20 kilót. 

Forrás: AFP/Michael Buckner

Király Linda

A magyar énekesnő hosszú ideje küzd már pajzsmirigyproblémákkal, ami nem csupán a testsúlyát, hanem a karrierjét is befolyásolta: az orvosok ugyanis azt javasolták neki, hogy munka helyett inkább kímélnie kell magát, a betegsége miatt ugyanis már a hangja is elment. Linda azonban nem adta fel, és mindent megtett azért, hogy egészséges, teljes életet élhessen. Ez sajnos egy hosszabb folyamat. Amióta teljes életmódváltásba kezdtem, pozitív úton haladok. Diétázom, és különböző gyógyteákat fogyasztok. Óriási odafigyelést igényel, de megéri”  – mondta korábban az énekesnő.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Hillary Clinton

Az egykori amerikai first lady, szenátor, államtitkár és 2016 demokrata párti elnökjelöltje tavaly júliusban hozta nyilvánosságra orvosi jelentését, amelyből kiderült, hogy pajzsmirigy-alulműködés miatt kezelik. 

A dokumentumokból kiderült tovább, hogy Hillary Clintonnál vérhígítót szed a korábban a szervezetében talált vérrögök miatt, külügyminisztersége alatt agyrázkódást szenvedett, illetve szezonális allergiája is van. Személyi orvosa azonban nemrég megerősítette: Clinton alkalmas az elnöki szolgálatra. 

Forrás: AFP//Robyn Beck

Zoltán Erika

Az énekesnőnél egy véletlen folytán derült ki, hogy probléma van a pajzsmirigy működésével: hiába diétázott kitartóan már hónapok óta, a kilók nem akartak lemenni róla. Ekkor döntötte el, hogy kivizsgáltatja magát, vérképeredménye pedig rámutatott a betegségére, amely szerencsére gyógyszerrel orvosolható. A kezelését alternatív gyógymódokkal egészítette ki. Kipróbáltam többféle természetes gyógymódot is. Sokáig jártam egy akupunktúrás orvoshoz, illetve természetgyógyászhoz is. Most köszönöm szépen, jól vagyok pajzsmirigyhormonok szedése nélkül is”  – mondta el korábban a Life-hu-nak az énekes-táncosnő. 

Forrás: Facebook/Zoltán Erika
Meddőséget is okozhat
Elsősorban a nőket érinti, nehéz felismerni, és sokan későn jutnak csak el orvoshoz vele. A pajzsmirigy működésével kapcsolatos megbetegedésekről bővebben ide kattintva olvashatsz.