A kerekesszékes belga olimpiai bajnok megdöbbentő nyilatkozatot tett: fájdalmas, és gyógyíthatatlan betegsége miatt a paralimpia után távozni szeretne az élők sorából.

A belga Marieke Vervoort gyógyíthatatlan, degeneratív gerincbetegséggel küzd 2000 óta, és eldöntötte, hogy ez lesz az utolsó olimpiája, és ezzel együtt ezek lesznek az utolsó földi napjai is. Nem akar tovább élni a 37 éves sportoló, ugyanis már minden napja szenvedés, de mielőtt meghalna, szeretne nyerni egy aranyérmet.

Forrás: AFP/Karim Jaafar

Vervoort legutóbb a londoni olimpián nyert 100 méteres sprintben, 200 méteren pedig második lett. Reméli, hogy meg tudja ismételni ezt az eredményét, de az igazi kihívások csak az ötkarikás játékok végeztével várnak rá. Vervoort úgy véli, hogy az eutanázia az egyetlen lehetőség, ami maradt neki. A sportoló megosztotta, milyen szenvedésen megy keresztül nap mint nap. "Mindenki lát nevetni az aranyéremmel, de nem látják a sötét oldalt. Nagyon szenvedek. Néha csak 10 percet alszom egy este" - idézte a Mirror a sportoló szavait. Hozzátette, reggelente teljesen kimerülten ébred, és csak hagyja, hogy a nővér beadja neki a morfiumot.

Forrás: AFP/Karim Jaafar

A állandóan álmatlanul töltött éjszakák és a rengeteg szenvedés miatt gyakran el is ájul Marieke Vervoort, aki nem bír már tovább küzdeni. Hazájában Belgiumban törvényes 2002 óta az eutanázia, három orvos írásos beleegyezése szükséges hozzá.