22 órás műtéttel szétválasztottak egy 13 hónapos sziámi ikerpárt New Yorkban. A műtétet mind a két gyerek túlélte, az orvosok és a szülők is bíznak a sikerben.

Anias és Jadon szülei felkeresték dr. James Goodrich-ot akinek nagy gyakorlata van a sziámi ikrek szétválasztásában. A műtét előtt először a sebészcsapat egy 3D-s modellen gyakorolta a gyerekek fejének szétválasztását. "Ez pont annyira bonyolult, amilyennek hangzik" – mondta Goodrich a CNN-nek.

A beavatkozás előtt Jadon sokkal rosszabb állapotban volt, mint testvére. Szívproblémái és görcsei voltak. A műtét több mint 16 órán keresztül tartott, majd még 4 órán keresztül dolgoztak az orvosok a koponyák helyreállításán.Aniasnak és Jadonnak nemcsak a koponyájuk volt összenőve, hanem 4-5 centiméteres részen az agyuk is, így nagy a kockázata annak, hogy a sikeres műtét ellenére agykárosodást szenvedtek. Az orvosok és a szülők is abban bíznak, hogy minden a lehető legjobban alakul.

Körülbelül 200 ezer terhességből egy alkalommal születik sziámi, vagyis valamely testrészénél összenőtt ikerpár. Sok esetben az ikrek fele halva születik, a túlélők harmada pedig meghal az első napon.