Okok, amelyek miatt fájdalmas lehet a menstruációd

Forrás: Thinkstock -
betegség menstruáció fájdalom menzesz görcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Élete során minden harmadik nő megtapasztalja a menstruációs fájdalmat, amely sokszor elviselhetetlen formában is jelentkezhet, és nem egy komoly betegség tünete is lehet.

Endometriózis

Világszerte több millió nőt érint ez a fájdalmas betegség, amelyet sajnos sok esetben nem diagnosztizálnak megfelelő időben:

gyakran évekbe telik, mire fény derül az egyébként rendkívül fájdalmas tünetek valódi okára.

Endometriózis esetén a normálisan csak a méh belső felszínén jelentkező méhnyálkahártya-szövet a méh üregén kívül is megtalálható. Megtapadhat a petefészkeken, petevezetékeken, a húgyhólyagon, a méh falán, az azt tartó szalagokon, de a beleken is, ezzel pedig cisztákat, hegeket okozhat. További tünetei lehetnek még a meddőség és a vérzés.

Forrás: Thinkstock

A sztárok is érintettek

Korábban a Csajok című sorozat írója és színésznője, Lena Dunham vállalta a nyilvánosság előtt, hogy endometriózisa van. Emiatt bizonytalan időre a forgatási munkákat is el kellett halasztania. Egyes feltételezések szerint Marilyn Monroe is a mai napig nők tízezreinek életét is megkeserítő betegségben szenvedett, olyannyira, hogy a hírek szerint tulajdonképpen halálának közvetett oka is az endometriózis lehetett – erről bővebben itt olvashatsz.

Adenomózis

Az adenomózis a méh belső szövetének jóindulatú elváltozását jelenti, amelynek során az endometrium mirigyszövete belenő a méh izomfalába. A betegség nem csupán erős hasi görcsöket okozhat, hanem

a szexuális életet is megkeserítheti az azt kísérő fájdalom miatt,

amely akár 1-2 napig is eltarthat. Az adenomózis általában a 30 év feletti nőknél fordul elő, és gyakrabban tapasztalható azoknál, akik már szültek.

Forrás: Thinkstock

Mióma

Sok nőt érinthet élete során a mióma. Ez a daganatfajta tulajdonképpen a méh jóindulatú megnagyobbodását jelenti. A méhizomtól elhatárolódó önálló daganat csak ritka esetben szokott rosszindulatú lenni.

A mióma egyértelmű jele lehet a menzeszt kísérő bő vérzés és a súlyos fájdalmak.

A betegség főként a harmincon túli nőkre jelent veszélyt, szakértők szerint hátterében hormonális zavarok állhatnak.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz

A rézből vagy rugalmas műanyagból készült, méhen belüli fogamzásgátló eszközök hormonok nélkül akadályozzák meg a nem kívánt terhességet akár 10 éven át. A szerkezetet kizárólag orvos helyezheti be a méhbe, amelyben egy steril gyulladást okozva az eszköz megakadályozza a petesejt beágyazódását.

Mellékhatása lehet az első néhány menstruációs ciklus során tapasztalt erős és fájdalmas vérzés, ami még normálisnak tekinthető. A hosszú évek használata közben fellépő hirtelen fájdalom során azonban azonnal orvoshoz kell fordulni, és más fogamzásgátló módszer után kell nézni.

Forrás: Dreamstime

A 8 leggyakoribb fogamzásgátló módszer

Szexuális szabadság ide vagy oda, valljuk be, fogamzásgátlás terén még mindig hiányosak az ismereteink. Sokunknak a biztonságos szexről csak az óvszer és a hormontabletta ugrik be, pedig már számos egyéb módszer is rendelkezésünkre áll, hogy elkerülhessük a nemkívánatos terhességet. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Kismedencei gyulladás

A főképp a szexuálisan aktív nőket érintő megbetegedés a női nemi szervek gyulladásos állapotát jelenti, amelyet a petevezetéken át történő fertőzés okoz. Tünetei lehetnek a nem megfelelő időben jelentkező rendellenes vérzés, a szexuális együttlét alatti fájdalom. Mivel az erős fájdalmon túl

akár meddőséget is okozhat,

minél hamarabb orvoshoz kell fordulni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.