Élete során minden harmadik nő megtapasztalja a menstruációs fájdalmat, amely sokszor elviselhetetlen formában is jelentkezhet, és nem egy komoly betegség tünete is lehet.

Endometriózis

Világszerte több millió nőt érint ez a fájdalmas betegség, amelyet sajnos sok esetben nem diagnosztizálnak megfelelő időben: gyakran évekbe telik, mire fény derül az egyébként rendkívül fájdalmas tünetek valódi okára.

Endometriózis esetén a normálisan csak a méh belső felszínén jelentkező méhnyálkahártya-szövet a méh üregén kívül is megtalálható. Megtapadhat a petefészkeken, petevezetékeken, a húgyhólyagon, a méh falán, az azt tartó szalagokon, de a beleken is, ezzel pedig cisztákat, hegeket okozhat. További tünetei lehetnek még a meddőség és a vérzés.

Forrás: Thinkstock
A sztárok is érintettek

Korábban a Csajok című sorozat írója és színésznője, Lena Dunham vállalta a nyilvánosság előtt, hogy endometriózisa van. Emiatt bizonytalan időre a forgatási munkákat is el kellett halasztania. Egyes feltételezések szerint Marilyn Monroe is a mai napig nők tízezreinek életét is megkeserítő betegségben szenvedett, olyannyira, hogy a hírek szerint tulajdonképpen halálának közvetett oka is az endometriózis lehetett – erről bővebben itt olvashatsz.

 

Adenomózis

Az adenomózis a méh belső szövetének jóindulatú elváltozását jelenti, amelynek során az endometrium mirigyszövete belenő a méh izomfalába. A betegség nem csupán erős hasi görcsöket okozhat, hanem a szexuális életet is megkeserítheti az azt kísérő fájdalom miatt, amely akár 1-2 napig is eltarthat. Az adenomózis általában a 30 év feletti nőknél fordul elő, és gyakrabban tapasztalható azoknál, akik már szültek.

Forrás: Thinkstock

Mióma

Sok nőt érinthet élete során a mióma. Ez a daganatfajta tulajdonképpen a méh jóindulatú megnagyobbodását jelenti. A méhizomtól elhatárolódó önálló daganat csak ritka esetben szokott rosszindulatú lenni.

A mióma egyértelmű jele lehet a menzeszt kísérő bő vérzés és a súlyos fájdalmak. A betegség főként a harmincon túli nőkre jelent veszélyt, szakértők szerint hátterében hormonális zavarok állhatnak.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz

A rézből vagy rugalmas műanyagból készült, méhen belüli fogamzásgátló eszközök hormonok nélkül akadályozzák meg a nem kívánt terhességet akár 10 éven át. A szerkezetet kizárólag orvos helyezheti be a méhbe, amelyben egy steril gyulladást okozva az eszköz megakadályozza a petesejt beágyazódását.

Mellékhatása lehet az első néhány menstruációs ciklus során tapasztalt erős és fájdalmas vérzés, ami még normálisnak tekinthető. A hosszú évek használata közben fellépő hirtelen fájdalom során azonban azonnal orvoshoz kell fordulni, és más fogamzásgátló módszer után kell nézni.

Forrás: Dreamstime
A 8 leggyakoribb fogamzásgátló módszer
Szexuális szabadság ide vagy oda, valljuk be, fogamzásgátlás terén még mindig hiányosak az ismereteink. Sokunknak a biztonságos szexről csak az óvszer és a hormontabletta ugrik be, pedig már számos egyéb módszer is rendelkezésünkre áll, hogy elkerülhessük a nemkívánatos terhességet. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Kismedencei gyulladás

A főképp a szexuálisan aktív nőket érintő megbetegedés a női nemi szervek gyulladásos állapotát jelenti, amelyet a petevezetéken át történő fertőzés okoz. Tünetei lehetnek a nem megfelelő időben jelentkező rendellenes vérzés, a szexuális együttlét alatti fájdalom. Mivel az erős fájdalmon túl akár meddőséget is okozhat, minél hamarabb orvoshoz kell fordulni!