A legutóbbi jelentések szerint kanyarójárvány tombol a Magyarországgal szomszédos Romániában. A hatóságok szerint eddig hatan vesztették életüket a vírus következtében, és több mint 1300 ember fertőződött meg tőle. Íme, minden, amit a kanyaróról tudni érdemes. 

Arad, Maros, Temes és Beszterce-Naszód megye – az eddigiek szerint ezeken a területeken regisztrálták a legtöbb kanyarós megbetegedést Romániában. Az egészségügyi hatóságok szerint a halálos áldozatok egyike sem volt beoltva a kanyarót okozó vírus ellen, közülük hárman pedig krónikus megbetegedésben szenvedtek, ami hozzájárult állapotuk súlyosbodásához és a halálukhoz.

Mi is a kanyaró?

A kanyaró egy vírus által okozott, veszélyes emberi megbetegedés, amelynek kórokozója váladékkal ürül, és cseppfertőzés útján terjed. Bár népiesen vörös himlőként emlegetik, a kanyarónak nincs köze a rózsa-, a bárány- vagy a fekete himlőhöz. 

A kanyaró egy vírus által okozott, veszélyes emberi megbetegedésForrás: Thinkstock

A fertőződést követő 9-11. napon jelentkeznek a kanyaró első tünetei: ezek a hirtelen fellépő láz, a nátha, a köhögés és a kötőhártya-gyulladás.  Jellemzők továbbá a szájüregi nyálkahártyán megjelenő apró vörös foltok, amelyeket Koplik-foltoknak neveznek. A későbbiekben csökken a láz, és kiütések borítják el a testet. 

A kanyaró súlyos komplikációkkal járhat együtt, ez a betegek körülbelül 20-30%-át érinti. A leggyakoribbak a hasmenés, a középfül- és a tüdőgyulladás. Viszonylag ritka, ám nagyon súlyos komplikáció lehet az agyvelőgyulladás, amely akár a fertőzés után 15 évvel is kialakulhat. Ha nincsenek komplikációk, akkor gyors a gyógyulás, és egy egész életre szóló immunitás alakul ki. 

A kanyaró súlyos komplikációkkal járhat együtt, ami a betegek körülbelül 20-30%-át érinti (képünk illusztráció)Forrás: Thinkstock

Kimondottan a kanyaró ellen nem létezik konkrét kezelés: az akut időszakban ágynyugalmat javasolnak, ezenkívül a tünetek enyhítésére írnak fel különféle szereket, valamint a láz miatt fokozott folyadékpótlás javasolt. 

Meg lehetne előzni, mégis halnak bele még emberek 

A kanyaróról szóló első feljegyzés a 7. századból származik, egy bizonyos Al-Jehudi zsidó orvostól. Később egy perzsa orvos a fekete himlőnél is veszélyesebb betegségként írta le. A kanyaró egészen a védőoltás megjelenéséig milliók életét követelte: az 1980-as években az éves halálozás 2,6 millió volt az egész világon. 

A betegség elleni első védőoltást 1963-ra állították elő. Magyarországon 1969 óta kötelező a vakcina beadatása, a mai napig ez a leghatékonyabb megelőzési mód. Ennek hála mára itthon teljesen eltűnt a kanyaró.  

Meg lehetne előzni, mégis halnak bele még emberekForrás: Thinkstock

A most Romániában tomboló járvány felelősének a minisztérium az oltásellenes kampányt nevezte meg. Az országban ugyanis a 2003-as betegjogi törvényre alapozva egyre több szülő tagadja meg a védőoltások beadatását gyermekének. Meggyőződésük szerint ugyanis sok oltás nagyobb kockázattal jár, mint amekkora eséllyel képes arra, hogy a kicsi megfertőződjön az adott betegséggel. 

Globális népirtás a kötelező védőoltások segítségével?
„Mindig azon vagyok, hogy utánanézzek egy oltással kapcsolatos tévhitnek, és megcáfoljam. De általában nagyon nehéz meggyőzni ezeket az embereket, mert egy alternatív világban élnek” – mondta el a Life-hu-nak adott interjújában dr. Novák Hunor gyermekekkel foglalkozó orvos, aki az oltásellenességről beszélt. A teljes cikkért kattints ide!

Bár az oltási arány csökkenésével 2015-ben Németországban is megnőtt a kanyarós esetek száma, a legtöbb gyermek Afrika és Ázsia szegényebb országaiban vesztette életét a betegség következtében.