Gyorsan terjedő vírusok, világméretű járványok, megőrült emberek, pánik és félelem – nem egy filmest ihletett már meg a halált okozó szupervírus fikciója, amelynek hála számos izgalmas filmalkotás közül válogathat a borzongásra és rettegésre vágyó néző. Most összegyűjtöttük a kategória legjobbjait.

Vírus (1995)

A történet középpontjában egy olyan halálos vírus áll, amely végzett szinte egy teljes afrikai falu lakosságával, amely veszélyesebb, mint a pestis, és gyorsabban fertőz, mint a nátha. A film főszereplőjét alakító Dustin Hoffman Daniels ezredes bőrébe bújva kapja a nehéz feladatot, amely szerint meg kell találnia az ellenszert – és eközben derül fény az amerikai hadsereg szörnyű tervére.

Fertőzés (2011)

Egy amerikai nő rosszul lesz, majd két nap múlva meghal az után, hogy hazatér az Egyesült Államokba Hongkongból. Az orvosok értetlenül állnak az eset előtt, miközben egyre több emberen jelentkeznek a halált okozó vírus tünetei. Nem sokkal később már globális méretű járvány tombol. A film jól példázza azt, hogy a potenciális ellenség nem csupán maga a kórokozó lehet, hanem a pánik, ami az egyre nagyobb fenyegetettség hatására kitörni készül.

Legenda vagyok (2007)

Robert Neville (Will Smith) az egyedüli túlélője a földön annak a halálos vírusnak, amely néhány év leforgása alatt az egész világot kiirtotta. New York egyetlen és utolsó lakójaként vadászattal és felderítéssel tölti a napjait, ám nincs egészen egyedül: a vírus létrehozott egy új fajt, a mutánsokat, akik vérszomjas vadállatokként vadásznak rá. A vírusra immunis Robert saját vérét használja fel arra, hogy megtalálja az ellenszert, és megmentse az emberiséget.

Z világháború (2013)

Zombivá változó, egymásnak támadó emberek terjesztik a lassan az egész világot rettegésben tartó, harapással terjedő halálos vírust, amelynek ellenszerét Brad Pitt igyekszik megtalálni egy egykori ENSZ-alkalmazott bőrébe bújva.

Hétköznapi pár (2011)

Mit tennénk, ha fokozatosan elveszítenénk mind az öt érzékünket? Lehet-e nélkülük teljes életet élni? Az Eva Green és Ewan McGregor főszereplésével készült alkotásban egy rejtélyes vírus támadja meg az emberiséget, amelynek hatására lassan mindenki elveszíti a hallás, a szaglás, a tapintás, az ízlelés és a látás képességét. A film középpontjában elsősorban nem maga a vírus okozta betegség áll, sokkal inkább maga az ember: hogyan képes túlélni, szeretni és alkalmazkodni a legnagyobb nehézségekhez is.