A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A bizonyos időközönként megismételt orvosi látogatások során számos betegségre fény derülhet még időben, ezzel pedig még eredményesebben lehet őket gyógyítani és kezelni. Ezekre a vizsgálatokra jelentkezz be minél hamarabb!

Nagylabor 

A laborlelet az első lépés egy összetett diagnózis kialakításában, a szervezet mélyén zajló folyamatokról ad egyértelmű és részletes információt. A laborvizsgálat alapszolgáltatásai a vérvétel és -vizsgálat, valamint a vizeletvizsgálat. 

Azok, akik valamilyen konkrét panaszuknak szeretnének utánajárni, ma már előre összeállított laborcsomagok közül is választhatnak. 

A laborvizsgálat alapszolgáltatásai a vérvétel és -vizsgálat, vizeletvizsgálatForrás: Thinkstock

Fogászati szűrés

Az egészséges fogazat nemcsak esztétikai kérdés, hanem a tökéletes rágás, a megfelelő emésztés előfeltétele. Ezért is fontos, hogy ne csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz. 

A professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkövek eltávolítása, a fluoridbevitel növelése, az antibakteriális kezelések vagy a barázdazárás akár a későbbi fogvesztést is megakadályozhatják. A szűrővizsgálat a szájüregi daganatok korai felfedezése szempontjából is elengedhetetlen. 

Fogászati szűrésForrás: Thinkstock

Nőgyógyászati szűrés

A szűrővizsgálat során a kolposzkópos megtekintés célja a finom rendellenességek felfedezése, míg a tapintásos vizsgálattal kiszűrhetők többek közt a ciszták, a miómák, a petefészek, a kismedence gyulladása. 

A hüvelyi ultrahangvizsgálat tovább finomíthatja a képet, az emlők és a hónalj áttapintása szintén része a szűrésnek. A méhnyakrák kiszűrésén túl egyre hangsúlyosabb a HPV-szűrés is, hiszen a HPV-vírus szinte minden méhnyakrákos esetben kimutatható. 

A hüvelyi ultrahangvizsgálat tovább finomíthatja a képetForrás: Thinkstock
Forrás: Facebook/Demcsák Zsuzsa
Demcsák Zsuzsa: "Nagyon megijedtem"

A műsorvezetőnél egy korábbi, általános nőgyógyászati vizsgálaton daganatot találtak, ezért ma már nagyon odafigyel szervezete jelzéseire. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Ám nem csupán ezekre a vizsgálatokra érdemes bejelentkezned az orvosodhoz: még több infóért kattints a Napidoktor.hu oldalára