A leggyakoribb tévhitek a teherbeesésről

Forrás: Thinkstock -
fogantatás családtervezés szex napidoktor teherbeesés tévhitek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt hiszed, 35 éves korodig nincs miért aggódnod a termékenységed miatt? Eleget sportolsz és helyesen táplálkozol, ennyi simán elég a sikerhez? Tévedsz! Most összegyűjtöttük a leggyakrabban emlegetett mítoszokat. 

Hogy milyen keveset tudunk a szexről és a teherbeesésről, arra jó példa az Amerikai Termékenységi Társulat korábban végzett kérdőíves vizsgálata, amely egészen megdöbbentő eredménnyel zárult.

A felmérés során több mint 12 000 embert kérdeztek meg, akik közül

mindössze egyetlen ember tudott helyesen válaszolni a 15 kérdés mindegyikére.

Hogy mindennek mi lehet az oka, az már egy másik vizsgálat és cikk témája. Mi most itt egybegyűjtöttük a leggyakrabban elhangzó tévhiteket a szexszel és a fogantatással kapcsolatban.

Sok a tévhit a fejekben a fogantatással kapcsolatban Forrás: Thinkstock

Nem elég az ép test

Tévedés azt hinni, hogy azok a nők, akik odafigyelnek magukra, könnyebben teherbe tudnak majd esni, mint azok, akik kevésbé ügyelnek a helyes táplálkozásra és a sportra. A teherbeesés és a szervezet működése ennél jóval összetettebb és bonyolultabb folyamat. Hiába érezzük teljesen egészségesnek magunkat, a fogantatáshoz ennél többre van szükség.

35 év előtt is lehet gond

Tévedés, hogy a 35 éves kor egyfajta határvonalat jelent a teherbeesésnél. Ez a probléma ugyanis kortalan: épp úgy előfordul a fiataloknál, mint a 30 vagy 35 év feletti nőknél, hogy gondot okoz a teherbeesés.

Attól, hogy most éppen nem gondolsz a gyermekvállalásra, a biológiai órád ketyeg,

és azt sem szabad elfelejteni, hogy nem mindenkié jár egyformán!

Nem könnyebb a teherbeesés fiatalabb korban Forrás: Thinkstock

A férfiaknál is lehet termékenységi probléma

A legtöbben hajlamosak a termékenységet női kérdésnek tekinteni, ennél viszont sokkal összetettebb a helyzet. Laboratóriumi tesztek kimutatták, hogy a sikertelen babaprojekt csupán 40%-ban magyarázható a nő terméketlenségével. Ugyanúgy 40%-ban a másik nemnél jelentkeznek problémák, és a fennmaradó 20%-ban a párok mindkét tagjánál.

Ám nem csupán ezeken múlik a teherbeesés és a termékenység: további érdekességeket a Napidoktor.hu-n olvashatsz ezzel kapcsolatban – kattints ide!

Tanulj nagyanyáinktól! Házi praktikák megfázás ellenhttp://www.life.hu/drlife/20170120-hazi-praktikak-megfazas-ellen.htmlEgy rosszul megválasztott öltözék, egy gyengébb immunrendszer vagy egy otthon felejtett sál – ennyi elég is ahhoz, hogy legyűrjön a megfázás. Akár megelőznéd, akár az elején jársz, vagy már nagyon is benne vagy, mindenképp érdemes megfogadnod nagyanyáink tanácsait, és természetes módszerekkel felvenni a harcot a bacik ellen.Dr. LifeThinkstockGwyneth Paltrow drága vaginatojásait támadja egy ismert nőgyógyászhttp://www.life.hu/drlife/20170127-gwyneth-paltrow-vaginatojasai-haszontalanok-es-dragak-egy-nogyogyasz-szerint.htmlHatalmas port kavart a szakmai berkekben Gwyneth Paltrow és az ő vaginatojásai. A színésznő a GOOP nevű életmód-tanácsadó magazinként is használható webshopján népszerűsíti és árulja ezeket a köveket, amelyek rendszeres használata jó hatást gyakorol a női szervezetre. Egy ismert nőgyógyász azonban nyílt levélben fogalmazta meg erről az ellenvéleményét. Dr. Life--Igaz, vagy sem? A legnagyobb egészségmítoszokhttp://www.life.hu/drlife/20170123-a-legnagyobb-egeszseggel-kapcsolatos-mitoszok.htmlA lenyelt rágógumi, a vizes haj és a kancsalítás esete – szinte biztos, hogy te is bedőltél már a velük kapcsolatban terjedő mítoszoknak. Most a tudomány segítségével leszámolunk ezekkel az évek óta hajtogatott egészségmítoszokkal. Íme, az igazság.Dr. Life--Egy csomó, ami nem mellrákot jelezhttp://www.life.hu/drlife/20170118-a-csomo-ami-nem-mellrakot-jelez-a-fibroadenoma.htmlTermészetes, hogy szinte rögtön a legrosszabbra gondol az ember lánya, amikor valamilyen oda nem illő dolgot vesz észre a testén – például egy csomót tapint ki a mellében. Ugyanígy járt Anna is, aki mindössze 17 éves volt, amikor zuhanyzás közben észrevette magán az elváltozást. Dr. Life--Elhúzódó köhögés: mit jelezhet?http://www.life.hu/drlife/20170119-mit-jelezhet-az-elhuzodo-kohoges.htmlA hideg, téli időszakban nem nehéz összeszedni valamilyen légúti megbetegedést, nem is beszélve az ilyenkor tomboló influenzajárványról. A bakteriális vagy vírusos eredetű gyulladások okozhatnak köhögést, ám a szűnni nem akaró krákogás mögött egészen más okok is állhatnak. Dr. LifeThinkstockTudományos áttörések az egészségügyben: ezeket várhatjuk 2017-tőlhttp://www.life.hu/drlife/20170118-tudomanyos-attoresek-az-egeszsegugyben-2017-ben.htmlMindenki kíváncsi arra, hogy mit hoz a jövő, és vajon lesznek-e olyan új orvostudományi áttörések, amelyek akár a mi életünket is befolyásolhatják. Csodák persze nincsenek, az előrejelzések szerint azonban számíthatunk rá, hogy a közeljövőben teljesen megváltozik majd az orvostudomány hozzáállása néhány nagyon fontos témában. Íme. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.