Kinek van igaza? Rengetegen támadják Schobert Norbit

vita biokémia Schobert Norbi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valóságos háború tört ki Norbi közösségi oldalán: a fitneszguru egy tanulmány részleteit osztotta meg a követőivel, illetve egy érdekes összefüggésre szerette volna felhívni az emberek figyelmét. Botrány lett belőle. 

Felkerült egy poszt Schobert Norbi közösségi oldalára, amely a szacharóz és a kokain képletét hasonlítja össze. Az oldal követői teljesen fellázadtak, és sorra kérdőjelezik meg Norbi hozzáértését: véleményük szerint nem lehet kémiai vegyületeket összehasonlítani az összetételük alapján, valamint külön nehezményezik, hogy Norbi "vegyjel"-nek nevezte a vegyületek képletét.

"Norbi, Norbi! Most komolyan. Nem kellene konzultálni értelmes emberekkel, mielőtt ekkora ökörségeket közzéteszel? Lehet megint sírni, hogy téged csak bántanak, nem értenek meg, de MAGADNAK CSINÁLOD, OKOSTOJÁS!"

"De azért az látszik a két képen, hogy a keresőbe úgy írta be, hogy VEGYJEL. Húúúúúúúúúúúú, nem tudom, sírjak vagy nevessek! Az évszázad poénja"

"Jézus tudott a vízen járni. Az uborka 90%-a víz. Az ember 80%-a víz. Én tudok uborkán járni, tehát 90%-ban Jézus vagyok, és 82%-ban uborka. Jézus 73,8%-ban uborka"

Forrás: Facebook

Sokakban felmerült a kérdés ezek után, hogy vajon mi is a helyes megfejtés ezekre a kérdésekre, így megkérdeztünk egy szakembert, aki a következőket válaszolta nekünk:

"Vegyületek tulajdonságait levonni pusztán az összegképletből nem lehet. A patkányagy és az emberi agy farmakológiai szempontból nem egyforma, ezért nem releváns egy ilyen összehasonlítás. A kokain egy nitrogéntartalmú vegyület, ami merőben más kémiai tulajdonságokkal bír, mint a répacukor, amiben nincs nitrogén. A kémiai hatás a funkciós csoportokon múlik. Értelmetlen összehasonlítani a különböző funkciós csoportú molekulákat. A kokain egy idegsejt receptorára hat, melynek következtében eufóriát okoz, a répacukor azonban nincs hatással az idegsejtek receptoraira" – magyarázta Kaposi Katalin biológia- és kémiatanár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.