Nehezen birkózol meg a stresszel? Száraz a bőröd, fénytelen a hajad? Az okok sokszor a nem megfelelő mennyiségű vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitelére vezethetők vissza.

Fáradtságérzet

Több oka is lehet annak, ha folyamatosan kimerültségre, kedvetlenségre panaszkodsz. A legkézenfekvőbb ilyenkor az, ha megemeled a C-vitamin bevitelét. Ez a vitamin nem csupán a fáradtság leküzdésében játszik fontos szerepet, hanem az immunrendszer erősítésében, az egészséges kollagéntermelésben és a növekedésben is.

A C-vitamin segít a fáradtság leküzdésébenForrás: Thinkstock
A szex hiánya miatt is lehetsz fáradt
Lehajtott fej, a minimális koncentrációra való képtelenség és kávé literszámra. Ismerős? Nem is gondolnád, hogy a közhiedelemben álló dolgokon túl még mitől lehetsz fáradt. A Life.hu itt gyűjtötte össze a leggyakoribb okokat.

Száraz bőr

A bőr úgy működik, akár egy jelzőrendszer,  betegségről, rossz életmódról, illetve bizonyos vitaminok hiányáról is árulkodhat az állapota. Ha szárazságot tapasztalsz, az többek között az A-, illetve a C-vitaminok hiányának oka lehet, de a D- és a B-vitaminok is szükségesek az egészséges és szép bőrhöz.

Izomgörcs

Gyakran ébredsz hajnalban a lábad görcsölésére? Előre rettegsz a menstruáció első napjain fellépő görcsöktől? Érdemes megemelned a napi magnézium-, és B6-vitamin-beviteled, ezek hiánya ugyanis okozhat izomgörcsöket.

Hajproblémák

Törik, hullik, fénytelen? A hajad állapotáról sokszor a rossz táplálkozás és az elégtelen tápanyagbevitel tehet. A fényes, dús hajkorona titka az elegendő fehérje-, vas-, cink- és szelénbevitel. A vitaminok közül az A-vitamin, ásványi anyagok és nyomelemek közül pedig a jód pótlására érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

Ha erős és egészséges hajat szeretnél, figyelj oda az elegendő fehérje-, vas-, cink- és szelénbevitelre.Forrás: Thinkstock
Betegség is állhat a hajgondok mögött
Nem csupán a hajad szépségének, hanem az egészségi állapotának megőrzése is nagyon fontos. A Life.hu korábban itt gyűjtött össze 5 olyan komoly megbetegedést, amelynek kísérő tünete lehet a fokozott hajvesztés.

Fehér foltok a körmön

A körmökön tapasztalt fehér foltok és csíkok nem csupán esztétikai szempontból zavaróak, hanem jellemzően a vitamin, ásványi anyag és nyomelemek elégtelen bevitelét is jelezhetik.  A köröm problémái utalhatnak a bőr és a haj szépségéért is felelős A-vitamin, a csontok és a fogak szempontjából nélkülözhetetlen kalcium, valamint az anyagcsere helyes működéséről gondoskodó cink és a vérszegénység ellen is javallt vas hiányára is.

Idegesség

Egyáltalán nem biztos, hogy csakis a külső körülmények felelősek azért, hogy állandóan idegesnek érzed magad. Egy-egy stresszesebb időszakban, illetve a menstruáció előtt tapasztalható PMS tünetek enyhítésére gyógyír lehet a magnézium, a B2-, illetve a B6-vitaminok bevitele.