Az ülés az új dohányzás – mostanában egyre gyakrabban hallani szakértőktől ezt a mondást. Sajnos az adatok is ezt támasztják alá: azoknak, akik naponta 6 óránál többet ülnek, ugyanakkora esélyük van a szívrohamra, mint a cigarettázóknak. Most mutatunk néhány egyszerű tippet, amelyekkel egészségesebbé teheted az egész napos irodai munkádat. 

Állj fel!

Tévhit, hogy a rendszeres edzéssel és egészséges étkezéssel csökkentheted az egész napos ülés káros hatásait. Ám ennek ellenére sem szabad alábecsülni ezek fontosságát. Ami azonban valóban sokat segíthet, az a gyakori felállás. Iktass be egy-két óránként egy-egy 15 perces szünetet, amikor felállsz, sétálsz, és átmozgatod a testedet. Még a munka is jobban fog menni utána. 

Állj fel!Forrás: Thinkstock

Ülj helyesen!

Az egészséges testtartás ülés közben is nagyon fontos, és ha kellőképp odafigyelsz, megelőzheted vele az ülőmunka okozta hát- és vállfájást is. A helyes pozíció az, ha a törzs a combbal, illetve a comb a lábszárral nagyjából kilencven fokos szöget zár be. 

Próbáld ki a fitballt!

Az óriás méretű labda legnagyobb előnye, hogy nem stabil, ezzel együtt pedig neked kell megtalálnod az egyensúlyt ülés közben – ami egyben „rákényszerít"” arra is, hogy felvedd a helyes testtartás. Az egyensúlyozással együtt pedig a kisebb, gerinc körüli izmokat is karbantarthatod. 

Próbáld ki a fitballt!Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Edzésben is partner a fitball
Ha szeretnéd, hogy szép legyen a tartásod, és az évek múltával ne kínozzon állandó hátfájás, akkor nem árt, ha karbantartod ezt a területet. A Life.hu újságírója Balogh Zsolt crosstréning-oktató segítségével mutatott be három hatékony gyakorlatot fitballal – kattints ide értük!

Ne hanyagold el a lábadat!

Az egész napos ülés sajnos a visszerekre is rossz hatással van, ezért fontos, hogy a lábaidra is kellő figyelmet fordíts az irodai munka során. Amellett, hogy bizonyos időközönként felállsz és sétálsz egyet, az asztal alatt is megtornáztathatod, kinyújthatod őket. Ha tudod, polcold fel őket! 

Lift helyett lépcsőzz!

Dolgod van a másik szinten? Leugranál kávéért a közeli kávézóba? Sokat tehetsz magadért, ha ilyenkor a liftezés helyett a lépcsőzést választod. A Life.hu korábban itt gyűjtötte össze ennek előnyeit. 

Lift helyett válaszd a lépcsőt!Forrás: Thinkstock
Évekkel rövidíti meg az életed a sok ülés
Egy 1500 nő bevonásával készült vizsgálat kimutatta, hogy akik kevesebbet mozognak, és többet ülnek, azoknak a sejtjei nyolc évvel idősebbek, mint a korukbeli többi nő sejtjei. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.