A C-vitamin és a rák: mi az igazság?

Forrás: Thinkstock -
daganat rák (betegség) C-vitamin tumor kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megadózisú C-vitaminnal és életmódváltással kezelt éveken át daganatos betegeket egy magát rákkutató professzornak kiadó állatorvos, akit a napokban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A C-vitamin rákra gyakorolt hatása népszerű téma, és számos tévhit kering vele kapcsolatban. De mi az igazság? Ennek jártunk utána szakértőnk segítségével.

Nem jogerősen egy év börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve az a magát rákkutató professzornak kiadó állatorvos, aki rendszeresen szerepelt különböző tévéműsorok szakértőjeként. A kuruzslással vádolt Dávid Tamás 2010 és 2015 között kezelt rákos betegeket életmódtanácsokkal, illetve intravénásan adagolt megadózisú C-vitaminnal. Minderről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Dávid Tamás, aki rákban elhunyt felesége miatt kezdett rákgyógyítással foglalkozni, később a Mokkában adott interjújában elmondta: világszerte kitüntetésekkel és elismerésekkel jutalmazták eddigi munkáját. Véleménye szerint az ítélet mögött az áll, hogy manapság a kemoterápia és a sugárkezelés a világ egyik legerősebb lobbija.

Dávid Tamás, aki C-vitaminnal gyógyította rákos betegeit Forrás: TV2/Mokka

Valóban erről lenne szó?

Manapság nem nehéz elveszni a sokszor egymásnak is ellentmondó cikkek és írások között, amelyek a C-vitamin daganatos megbetegedésekre gyakorolt hatását firtatják. Mindebben a legveszélyesebb mégis az, ha a kétségbeesett és kiszolgáltatott helyzetben lévő beteg elhiszi ezeket a sokszor fals, mindenfajta tudományos megalapozottságot mellőző állításokat, és emiatt visszautasítja az orvos által javasolt és előírt terápiás kezelést.

Mi is az a C-vitamin?

A C-vitamin egy antioxidáns, vagyis semlegesíti a szervezetben lévő szabad gyököket, amelyek sejt- és DNS-károsodást okozhatnak. A C-vitamin fontos szerepet tölt be számos alapvető molekula termelésében, beleértve a fehérjéket is, illetve részt vesz a kollagén - a bőr fő szerkezeti fehérjéje - képződésében, ezáltal elősegíti a sebgyógyulást. Mivel az emberi szervezet nem tudja szintetizálni a C-vitamint, ezért azt külső forrásokból kell pótolni.

Ugyanígy vélekedik dr. Baki Márta onkológus is.

„Igen, nálunk is volt már példa arra, hogy egy rákos beteg emiatt visszautasított kezelést. Előfordul, hogy ilyenkor meg kell győzni őt arról, hogy ha hagyja magát, akkor tudjuk őt gyógyítani, avagy hogy miért nem, vagy épp miért javaslunk neki más terápiás beavatkozást."
Előfordul, hogy a rákbeteg fals cikkek olvasásának hatására visszautasítja a terápiás kezelést Forrás: Thinkstock

Hatása van, de nem ér fel egy kemóval

A C-vitamin daganatokra gyakorolt hatásával a hetvenes évek óta foglalkoznak, számtalan kutatás készült már ebben a témában. Az amerikai Nemzeti Rák Intézet (National Cancer Institute) honlapján található összegzés szerint laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a magas dózisban, intravénásan adagolt C-vitamin (vagy más néven aszkorbinsav) lassíthatja bizonyos rákfajták növekedését és terjedését. (A szervezet ugyanis eltérő módokon dolgozza fel a C-vitamint, ha nem szájon át, hanem intravénásan kerül a vérkeringésünkbe, orális úton ugyanis csak egy bizonyos mértékig szívódik fel.)

Többek között a prosztata-, a hasnyálmirigy-, a máj- és a vastagbélrákra gyakorolt kedvező hatást, illetve blokkolta a hasnyálmirigy-, a máj-, a prosztata-, a petefészek-, a szarkóma- és a rosszindulatú mesothelioma daganatok növekedését. Más, állatokon és laboratóriumban végzett vizsgálatok szerint a C-vitamin jó kiegészítése lehet egyes rákellenes terápiás kezeléseknek, mivel javíthatja a betegek életminőségét,

ugyanakkor a kemoterápia hatékonyságát csökkentheti.

Bár a C-vitamin általánosan elfogadott étrend-kiegészítőként, a tanulmány végén mégis felhívják rá a figyelmet: az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) nem hagyta jóvá a daganatos megbetegedések és betegségek terápiás kezelésére a vitamin magas dózisban történő adagolását.

Dr. Baki Márta szerint a C-vitamin szerepet játszhat a daganatok megelőzésében mint antioxidáns, ám egészen eddig nem született tudományosan is megalapozott bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ez az erős redoxi hatású anyag önmagában hatékony lehet.

A C-vitamin jó kiegészítése lehet egyes rákellenes terápiás kezeléseknek Forrás: Thinkstock

„A C-vitamin adagolásával kapcsolatban Magyarországon a törzskönyvezési indikáció alapján az 500-1000 milligramm naponta. Ennél többet tehát nem is lehet adni, mert az büntetést von maga után"

– szögezte le a szakértő. Az általános egészségi állapot fenntartásához valóban nélkülözhetetlen a C-vitamin, ám fontos tudni, hogy

jelenleg semmilyen tudományos bizonyítéka nincs annak, hogy ez az anyag hatásos a rák kezelésében.

Lélekfitnesz: Megtanulok nemet mondani!http://www.life.hu/drlife/20170227-megtanulok-nemet-mondani-a-lelekfitnesz-elso-kihivasa.htmlNeked is nehezen megy nemet mondani? Inkább rábólintasz egy-egy kérésre, feladatra vagy meghívásra, semmint összetűzésbe kerülj miatta? A Life.hu Lélekfitnesz kihívásának első hetében a nemet mondásra buzdítunk téged is. Ha kedvet érzel, csatlakozz, és változasd meg az életed egyetlen hét alatt! Dr. Life--7 kérdés az egészségről: Dobó Ágihttp://www.life.hu/drlife/20170228-dobo-agi-szepsegkiralynotol-es-modelltol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal a 2010-as Miss World Hungary győztesét, Dobó Ágit faggattuk. Dr. LifeOrigoA képernyő legszexisebb doktornőihttp://www.life.hu/drlife/20170221-korhazas-tevesorozatok-legszexisebb-doktornoi.htmlSzeretjük a kórházas sorozatokat. Kiváló helyszín a szálak összekuszálásához, a szerelmi viszonyok kibontakozásához, az új arcok érkezéséhez, akik felkavarják a klinika addig valamennyire bejáratott életét. A Life.hu ezúttal népszerű kórházas sorozatokból szemezgetett, és gyűjtötte ki belőlük a legdögösebb doktornőket, akikre valószínűleg bárki szívesen rábízná az életét. Dr. LifeOrigoA sötét ötven árnyalata: így hat a nők szexuális egészségére a mamipornóhttp://www.life.hu/drlife/20170213-a-sotet-otven-arnyalata-hatasa-a-szexualis-egeszsegre.htmlMúlt hét óta ismét Szürke-lázban ég az egész világ. Tovább folytatódik Anastasia Steele és Christian Grey románca E. L. James folytatásos regényének második része alapján. De miért nem tündérmese A sötét ötven árnyalata? Hogyan befolyásolja mindez a női szexualitást, és idealizálja a bántalmazó kapcsolatban élést? Dr. Life--Megcsal a párod? Így derítheted ki a legegyszerűbbenhttp://www.life.hu/drlife/20170208-megcsal-a-parod-igy-deritheted-ki.htmlNem célunk bogarat ültetni senki fülébe, ám tény, hogy még a legjobbnak látszó párkapcsolatban is előfordulhat, hogy félresiklik valami, és kiderül, nem csupán két emberen áll a vásár. Íme, a leggyakoribb jelek, amelyekből tudhatod, hogy a párod félrelép. Dr. Life--Híres fogyatékos emberek, akik örökre beírták magukat a történelembehttp://www.life.hu/drlife/20170214-hires-fogyatekos-emberek.htmlRendkívülit és maradandót alkotni mindenki számára kihívás, és bizony nem is mindenkinek sikerül. Az alábbiakban 5 olyan ismert ember rövid történetét mutatjuk be, akik fogyatékkal éltek, nevük és munkájuk miatt azonban örökké beírták magukat a történelembe. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.