Szokások, amelyekkel saját magadat pusztítod

Forrás: Youtube -
szokás önpusztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eleget aludni, megfelelően étkezni, káros szenvedélyeket mellőzni – a helyes életmódra való törekvés azonban nem merül ki ennyinél. Sokszor talán észre sem veszed, de a régi beidegződések, szokások és gondolatok is ugyanúgy pusztíthatnak téged. Most összegyűjtöttünk néhányat, amelyekkel jobb, ha mielőbb felhagysz.

Nem a megfelelő emberekkel veszed körül magad

Habár az ember nem választhatja meg a családját, azt már igen, kiket nevez barátoknak. Az igazán jó barátokban megbízhatsz, nem hagynak cserben, csak a legjobbat akarják neked, és minden tőlük telhetőt megtesznek érted. Akik számára pedig nem ezt jelenti a barátságod, azokat kerüld el messzire!

Mindig a tökéletességre törekszel

A legjobbnak lenni mindenben – ezt előbb-utóbb be kell látnod, hogy lehetetlen kivitelezned. Szép dolog a tökéletességre való törekvés, ám a magaddal szemben felállított elvárások szorongáshoz, depresszióhoz és más egyéb mentális zavarokhoz is vezethetnek. Próbáld meg elengedni, ha valami nem éppen úgy jön össze, ahogyan azt te eltervezted.

A tökéletességre való törekvés mentális zavarokhoz is vezethet Forrás: Youtube

Félsz a kudarctól, ezért inkább bele sem kezdesz az újba

Kockázat nélkül nincs győzelem – régi bölcsesség, és milyen igaz! Attól, hogy elbuksz vagy hibázol, még senki nem fog pálcát törni a fejed felett. Sokkal nagyobb probléma, ha az ettől való félelmed az, ami visszafog abban, hogy fejlődni tudj. Kifogásokat keresni mindig könnyebb, ám utána te fogod a legjobban bánni, ha miattuk meg sem próbálod.

Nem hagyod, hogy mások segítsenek

A segítségkérés nem a gyengeség jele. Bár a büszkeség sokszor nem engedi, olykor mégis érdemes félreraknod, és bizalommal fordulnod mások felé. Ha tudod, hogyan és kitől kell segítséget kérned, máris úton vagy egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb élet felé.

Tudatmódosítókat használsz, hogy ki tudj kapcsolni

Más, ha egy baráti vagy családi beszélgetés során elkortyolgatsz egy pohár bort, és más az, amikor úgy érzed, nélküle nem tudsz kellőképpen lelazulni, aludni és elszakadni a mindennapi problémáktól. Az alkohol és más tudatmódosító szerek valójában nem szabadítanak meg a gondoktól, hanem csak még nagyobb kárt okoznak nálad és benned is.

A tudatmódosító szerek valójában nem szabadítanak meg a gondoktól Forrás: Thinkstock

Kerülöd a társaságot

Talán nem is gondolnád, mennyire fontosak a szociális kapcsolatok. Már egy hétköznapi kávézás vagy egy közös ebéd a kollégákkal is fel tudja dobni a napodat, nem is beszélve arról, hogy mindeközben a mentális egészségedért is sokat tehetsz.

Fölösleges kacatokra költöd a pénzed

Egyszerűbb bedobni egy sajtburgert, mint bevásárolni és készíteni magadnak valami normális ételt. És biztos, hogy jobb ötlet a taxi, de nem akkor, amikor tisztában vagy vele, hogy ezzel ugrott a holnapi vacsorád ára. És bármilyen jól is állna rajtad az a ruha, nem biztos, hogy megéri az árát, főképp, ha valójában nem is engedheted meg magadnak. Felnőtt vagy, gondolkodj előre, és ne a pillanatnyi vágyaid vezéreljenek!

A múlton rágódsz és nem a jelenben élsz

Teljesen feleslegesen hibáztatod és ostorozod magad azokért a dolgokért, amelyeken már nem tudsz változtatni. Ami megtörtént, megtörtént: gondold át újra, hogyan tehetted volna másképp, vond le a következtetéseket, tanulj belőle, aztán engedd el, hogy a jelen történéseire tudj koncentrálni.

Ne rágódj folyton a múlton, tanulj a hibáidból, és lépj tovább! Forrás: Giphy

Nem foglalkozol a hosszú távú következményekkel

Fiatalon még meg-megesik, hogy nem gondolva másnapi kötelezettségekre mindent beleadsz abba hét közben esedékes esti bulizásba, ám ahogy telik az idő, rá kell ébredned, hogy a sponteneitásnak is megvan a maga helye és ideje.

Irigykedsz másokra

Mindig van szebb, jobb, okosabb, kedvesebb, sikeresebb nálad – illetve lehet, te így gondolod, ám valójában az általad irigyelt személy meg éppen arra szomjazik, ami a te birtokodban áll. A másokkal való hasonlítgatás nem visz előre, csak az energiádat pazarolod vele. Közhely, de valóban megéri hálásnak lenned azért, ami megadatott neked.

Munkamániás vagy

Kutatások támasztják alá, hogy a túlzásba vitt munka, valamint a karrier és a magánélet egyensúlyának felbomlása súlyos mentális zavarokhoz vezethet. Egy néhány éve készült tanulmány szerint azok, akik napi 11 órát vagy annál többet dolgoznak, hétszer-nyolcszor nagyobb esélyük van arra, hogy depressziósok lesznek.

7 kérdés az egészségről: Dobó Ágihttp://www.life.hu/drlife/20170228-dobo-agi-szepsegkiralynotol-es-modelltol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal a 2010-as Miss World Hungary győztesét, Dobó Ágit faggattuk. Dr. LifeOrigoA C-vitamin és a rák: mi az igazság?http://www.life.hu/drlife/20170301-c-vitamin-nem-gyogyitja-a-rakot.htmlMegadózisú C-vitaminnal és életmódváltással kezelt éveken át daganatos betegeket egy magát rákkutató professzornak kiadó állatorvos, akit a napokban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A C-vitamin rákra gyakorolt hatása népszerű téma, és számos tévhit kering vele kapcsolatban. De mi az igazság? Ennek jártunk utána szakértőnk segítségével. Dr. Life--A képernyő legszexisebb doktornőihttp://www.life.hu/drlife/20170221-korhazas-tevesorozatok-legszexisebb-doktornoi.htmlSzeretjük a kórházas sorozatokat. Kiváló helyszín a szálak összekuszálásához, a szerelmi viszonyok kibontakozásához, az új arcok érkezéséhez, akik felkavarják a klinika addig valamennyire bejáratott életét. A Life.hu ezúttal népszerű kórházas sorozatokból szemezgetett, és gyűjtötte ki belőlük a legdögösebb doktornőket, akikre valószínűleg bárki szívesen rábízná az életét. Dr. LifeOrigoÍgy teheted egészségesebbé az egész napos ülésthttp://www.life.hu/drlife/20170216-az-egesz-napos-ulest-igy-teheted-egeszsegesebbe.htmlAz ülés az új dohányzás – mostanában egyre gyakrabban hallani szakértőktől ezt a mondást. Sajnos az adatok is ezt támasztják alá: azoknak, akik naponta 6 óránál többet ülnek, ugyanakkora esélyük van a szívrohamra, mint a cigarettázóknak. Most mutatunk néhány egyszerű tippet, amelyekkel egészségesebbé teheted az egész napos irodai munkádat. Dr. LifeThinkstockHíres fogyatékos emberek, akik örökre beírták magukat a történelembehttp://www.life.hu/drlife/20170214-hires-fogyatekos-emberek.htmlRendkívülit és maradandót alkotni mindenki számára kihívás, és bizony nem is mindenkinek sikerül. Az alábbiakban 5 olyan ismert ember rövid történetét mutatjuk be, akik fogyatékkal éltek, nevük és munkájuk miatt azonban örökké beírták magukat a történelembe. Dr. Life--A sötét ötven árnyalata: így hat a nők szexuális egészségére a mamipornóhttp://www.life.hu/drlife/20170213-a-sotet-otven-arnyalata-hatasa-a-szexualis-egeszsegre.htmlMúlt hét óta ismét Szürke-lázban ég az egész világ. Tovább folytatódik Anastasia Steele és Christian Grey románca E. L. James folytatásos regényének második része alapján. De miért nem tündérmese A sötét ötven árnyalata? Hogyan befolyásolja mindez a női szexualitást, és idealizálja a bántalmazó kapcsolatban élést? Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.