Mindössze két órát éltek a Budapesten született sziámi ikrek, sem az anya, sem a család nem látta őket. Az ikrek nagymamája megtörten nyilatkozott, kiderült, hogy csak egyszer volt vizsgálaton az anyuka, mert nem volt biztosítása, akkor tudták meg, hogy nagy a baj.

Életképtelen állapotban jöttek világra a Budapesten született sziámi ikrek: két szívük volt egy burokban, egy törzsük, egy gerincük, két lábuk, két karjuk és két fejük. A tüdejük is mindössze akkora volt, ami egy kisbabának lenne elegendő. A kívülálló orvosok körében azonnal felmerült a kérdés, hogyhogy nem látták ezt előre? Az ikrek nagymamája elárulta, a 22 éves anyuka nem járt terhesgondozásra, de nem azért, mert nem akart, hanem azért, mert nem volt biztosítása.

Nem járt terhesgondozásra a sziámi ikrek anyukájaForrás: Thinkstock

"A lányom és a párja két és fél éve vannak együtt. Egy kis házban élnek, amit a fiú szülei hagytak rájuk. Amikor megtudtuk, hogy babát vár, nem feltétlenül örültem, de nem azért, mert fiatal. Leérettségizett, dolgozott, de kirúgták, azóta nem talált állást. A nagyszüleit gondozta, mindennap bevásárolt nekik, segített a ház körül. A nagypapája azóta egyébként meghalt, a búcsúztatóján sem tudott részt venni" - mondta a Borsnak a nagymama. Hozzátette, egyszer jutottak be vizsgálatra, azt is azért, mert kikövetelték. "Szeretett volna terhesgondozásra járni, háromszor is volt orvosnál, de mindig elküldték. A 26. héten én is vele mentem, bevallom, hisztiztem, végül végre megvizsgálta egy orvos. Bementem vele a vizsgálóba. Három gyerekem van, az ultrahangon már én is egyből láttam, hogy nagy baj van. Nagyon nagy" - mondta a nagymama. Az orvosok elmondták nekik, hogy mi a baj, és arra is figyelmeztették őket, hogy a kicsik nem fogják túlélni, ugyanis ahogy fogalmaztak, az állapotuk az élettel összeegyeztethetetlen. A nagymama azt is elárulta, senki nem látta az ikreket, mivel az anya altatásban volt, amikor a gyerekek világra jöttek. Egyelőre azt sem tudják, mikor temethetik el őket.