Nem szoktunk azon gondolkodni, hogy a csókolózás miért jó, hiszen azt hinnénk, ez egyértelmű mindenki számára. Ám most nyilvánosságra kerültek olyan egészségügyi hatások is, amik szintén a gyakori csókolózás mellett szólnak.

A csókolózás számos jó hatást gyakorol az emberi szervezetre, azon túl, hogy jó érzéssel tölt el minket. Íme azok a tudományos tények, amelyek még jobban meghozhatják a kedvünket a csókcsatákhoz.

Jót tesz a fogaknak

Dr. Heidi Hausauer fogorvos szerint, a csókolózás serkenti a nyálképződést, ennek köszönhetően védi a fogainkat és az ínyünket is. Emellett segít megszabadulni a fogak közé szorult ételmaradékoktól is, valamint csökkenti a lepedékképződést. 

Erősíti az immunrendszert

A szánkban megközelítőleg 700 féle baktérium él, ám amikor két ember nyála keveredik, akkor a szervezetükben élő baktériumok is "helyet cserélnek". Ilyen módon az immunrendszerünk új baktériumokkal találkozik, ami bizonyítottan növeli az ellenállóképességünket is. Persze az egészségügyi előnye mellett előfordulhatnak hátulütők is, mint például a herpesz, amit ha nem kezelsz időben, nem csak ronda, de hosszú és fájdalmas problémává is alakulhat...

Hitted volna, hogy a csóktól leszel igazán egészséges?Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Kevesebb szorongás, kiegyensúlyozott érzelmek 

Kimutatott tény, hogy a csókolózás csökkenti a kortizol ( stresszhormon) termelődését az agyban, és ezzel egy időben növeli a szerotonin szintet, ami a kiegyensúlyozott, vidám hangulat kialakulásáért is felelős. Állítólag a csóknak a meditációhoz hasonló hatásai vannak, vagyis a szerotonin mellett például az oxitocin nevű hormon felszabadulását is elősegíti, amelytől boldognak, szerelmesnek érezzük magunkat. 

Csökkenti az allergiás reakciókat 

Dr. Hajime Kimata, Nobel-díjas japán orvos egy kísérlet során kiderítette, hogy 30 perc csókolózás csökkenti az allergiás reakciókat. 2006-ban, 24 bőr és orrnyálkahártya irritációval küzdő allergiás beteget vizsgáltak meg. Először csókolózás előtt, aztán csókolózás után. A vizsgálathoz Celine Dion - My heart will go on című dalát játszották le a betegeknek, akik ezzel a zenei aláfestéssel kerültek romantikus hangulatba egy kis smacizáshoz. Az eredmény megdöbbentő: a kísérlet után az alanyok immunglobulin E (IgE) szintje lecsökkent, ami az allergiás reakciók kialakulásáért felelős. 

Vérnyomáscsökkentő hatású 

Ajkaink rengeteg hajszálérrel vannak kibélelve, amelyek csókolózás közben kitágulnak, emiatt pedig a vérnyomás lecsökken. Ennek hatására a szív igénybevétele is csökken. 

Számtalan pozitív élettani hatása vanForrás: Thinkstock

Lassítja az öregedéstDr. Neinstein plasztikai sebész elárulta, hogy a csókolózás a kollagén termelődésre is jó hatást gyakorol, melyről tudjuk, hogy a bőr rugalmasságáért felelős. Ráadásul csókolózás közben közel 30 arcizmot mozgatunk meg, ez pedig a rugalmasságnak, a feszességnek kedvez. 

Segít elégetni a kalóriákat 

Különböző kutatási eredmények vannak ebben a témában, ám az átlagot tekintve egy perc csókolózás 4-6 kalóriát éget el. Ezzel az adattal számolva nem nehéz kiszámolni, hogy egy óra alatt 240 - 360 kalóriát is elégethetünk. Ajánlott azoknak, akik időnként elcsábulnak egy-egy kocka csokira.

Serkenti a szexuális vágyat

Ezt a mindennapi életben is tapasztalhatjuk, de vajon miért van így? Dr. Gordon Gallup pszichológus elárulta, hogy a férfiak nyála nyomokban tesztoszteront tartalmaz, amely afrodiziákumként hat a csókolózó felekre. Ráadásul a fentebb említett szerotonin és oxitocin is serkentik a nemi vágyat - írta meg a DailyMail