Bár manapság egyre kevésbé számít tabu témának a menstruáció, mégis sokak fejében makacsul tartja magát néhány tévhit vele kapcsolatban. Most összegyűjtöttük ezeket.

A menstruáció alatt nem szabad szexelni

Valószínűleg egyes vallási nézetek miatt terjedhetett el ez a tévhit, mivel sokan azt gondolták, hogy a nők ilyenkor tisztátalanok. Orvosi értelemben azonban teljesen indokolatlan a szexuális együttlét mellőzése a menzesz ideje alatt. Sőt, az orgazmus igazi gyógyírként szolgálhat a menstruáció alatti fájdalmakra, rosszkedvre és fejfájásra, hála a felszabaduló endorfinoknak.

Az orgazmus segíthet a menstruáció alatti fájdalmak, a rosszkedv és a fejfájás oldásábanForrás: Thinkstock

Menstruáció alatt nincs esély a terhességre

Bármennyire is jól hangzik, ez is egy a sok tévhit közül, amely a mai napig tartja magát. A női szervezet és maga a biológia azonban nem óraműpontossággal működik: bár alapvetően a peteérés, vagyis az ovuláció környékén van a legnagyobb esély arra, hogy a spermium megtermékenyítse a petesejtet, néha előfordul, hogy több petesejt is megérik egyszerre. Az is tény, hogy az ondósejt több napig, akár 5 napig életben tud maradni a méhnyakban, a méhben vagy a petevezetékben. Tehát aki nem szeretne kisbabát, annak a menstruáció alatt is gondoskodnia kell a megfelelő védelemről.

A testmozgást kerülni kell a vérzés ideje alatt

A menstruáció nem valamiféle betegség, hanem egy teljesen természetes állapot. Ez azt jelenti, hogy a „nehéz napok" alatt is nyugodtan edzhetsz, ha kedvet érzel hozzá. Sok nő ilyenkor a menzesz alatti görcsökre hivatkozva kerüli a testmozgást, azonban számtalan kutatás bebizonyította már, hogy az ilyenkor végzett könnyebb edzésformák, mint a jóga vagy a pilates, sokat javíthat a közérzeten, és csillapíthatja az ilyenkor jelentkező fájdalmakat. A kulcs tehát az, hogy azt tedd, ami jólesik: ha pihenni kívánsz, pihenj, de ha mozognál, a menstruációd ne jelentsen akadályt!

Bizonyos jógapózok csillapítják a menstruációs görcsöketForrás: Thinkstock

Teljesen normális, ha fáj a menstruáció

A menzesz kezdetekor fellépő görcsök és fájdalmak bizonyos mértékig normálisnak tekinthetők. Ezek hátterében a méh falában levő erek és a méh izmos falának összehúzódásai állnak, amelyek a vérzés kezdetén a menstruációs folyamat elindításához szükségesek. A céljuk az, hogy a ciklus folyamán felépített méhnyálkahártya lelökődjön és távozzon, hogy a következő ciklusban új, a megtermékenyített petesejt befogadására képes méhnyálkahártya képződhessen. A tartós és erős méhizom-összehúzódásokért a hormonok felelnek. Ez tehát normálisnak tekinthető, ám ha a fájdalom akadályozza a nőt a mindennapi életben, érdemes felkeresni nőgyógyászt, a túlzott görcsök és elhúzódó fájdalmak hátterében ugyanis más kórképek is állhatnak.